Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18.10.2016. u 17:00

Nužna je strategija koja će zaštititi obiteljski život i roditeljstvo bez egzistencijalnih drama

Ideja o plaćenom statusu roditelja odgojitelja u obiteljima s više djece mnogo je puta aktualizirana pa zamrla zadnjih desetak godina u Hrvatskoj. Demografi već godinama upozoravaju na dramatične posljedice natalitetnog pada i izostanka demografske strategije u državi, a studija Ujedinjenih naroda o svjetskim populacijskim projekcijama Hrvatsku stavlja na deveto mjesto liste od 48 demografski najugroženijih zemalja, koje će polako izumirati ne poduzmu li se značajne mjere pronatalitetne politike.

Međutim, nijedna od vladajućih garnitura godinama unazad tim se pitanjem uopće nije bavila, a kamoli da su išta suvislo smislili, pa je eskaliralo ulaskom u Europsku uniju i masovnim iseljavanjem. Ali ne kao nekad sirove radne snage, nego obrazovanih mladih stručnjaka. I sad na tom brisanom političkom prostoru izranja zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. U svom karakterističnom stilu pompozno dodjeljuje ugovore o statusu roditelja odgojitelja, pritom u maniri nakupca zamagljujući pravi iznos koji će u konačnici sretne nezaposlene roditeljice (jer ostaju to uglavnom žene, budimo iskreni) dobiti.

Što je tu bruto, a što neto te hoće li biti povrata poreza, to će se vidjeti naknadno: navodno je u njegovih 5200 zapravo 3200 naknade za odgajanje djece, oko 1300 kuna mogućeg (ne i sigurnog) povrata poreza te oko 700 kuna, koliko Grad Zagreb daje kao godišnju ratu ukupnog iznosa za treće i svako sljedeće dijete. Što će dalje žene koje fertilnu dob provedu na toj naknadi, pa onda u dobi teže zapošljive skupine ostanu bez nje? Ovako parcijalna rješenja otvaraju niz pitanja, nedorečenosti i mogućih novih problema te produbljuju socijalne razlike u zemlji gdje su one već ionako goleme. Ovakva mjera treba biti tek dio strategije koja će zaštititi obiteljski život i omogućiti roditeljstvo bez egzistencijalnih drama i s dostupnim socijalnim servisima.

To nije problem gradonačelnika, već je problem državne vlasti koja socijalnu politiku sustavno vodi neučinkovito i nekompetentno.

>> Kako ćemo u budućnosti živjeti i raditi?

Komentara 1

NO
Nolte
07:55 19.10.2016.

Vec bu Bandic nasao rjesenje kad za to dojde vrijeme :-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije