Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Analize i intervjui

Bandić zaboravio da je u blagajni 18 milijuna za nove fasade

Mjera kojom se hvali ne uključuje obnovu stolarije, kao ni krovišta s kojih su padali dimnjaci
29. ožujka 2020. u 21:33 8 komentara 5281 prikaza
Potres u Zagrebu
Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

I žbukao je i armirao, veli, pa onda, shodno tome, i sam sebe kvalificirao da Zagrepčanima kaže: “Ni pet posto ovakve štete potres ne bi napravio da ste obnavljali fasade.”

Zagreb: Započela je procjena štete od potresa na katedrali NINO RASPUDIĆ Zagreb više neće biti isti, kako ga obnoviti nakon korone i potresa?

Prema njegovu modelu, naravno, dodao je gradonačelnik Milan Bandić, koji je možda žbukao i armirao, ali je i zaboravio da je 80 posto, koliko je Grad nudio za pomoć pri obnovi fasada, išlo upravo, samo i isključivo za to – “friškanje” pročelja. “New Deal”, kako je projekt prije četiri godine nazvao Bandić, tada uvjeren da će u sljedećih deset proljeća obojiti pet tisuća fasada, nije uključivao, niti sada uključuje, novu stolariju ili, još važnije, krovišta, s kojih su se dimnjaci za potresa strovalili i na zgradama s lijepo obojenim pročeljima.

Zaboravio je gradonačelnik i da 80 posto vrijedi samo za ulične fasade, dok se dvorišne sufinanciraju sa 60 posto, a s uma je smetnuo i činjenicu da je prije točno godinu dana upravo njegov Gradski ured za prostorno uređenje izvijestio da se za svaku drugu od oko 3000 za obnovu prijavljenih fasada jednostavno ne mogu naći izvođači radova.

Potres u Zagrebu
1 / 30
Potres u Zagrebu

Nije se sjetio prvi čovjek metropole ni da se u više od dvije godine trajanja njegova projekta obnovilo samo jedno pročelje, a na papirić si je, čini se, trebao zapisati i da se Zagrepčani nisu pomamili za njegovom obnoviteljskom mjerom jer ih s njom obnova fasade košta isto koliko bi ih koštala i bez nje.

Razlog je jednostavan, a on je da se izvođač radova traži preko gradske javne nabave, na koju se uvijek javljaju otprilike iste tvrtke, s cijenama koje su mnogo više od onih koje bi suvlasnici mogli dogovoriti privatno. Previdio je gradonačelnik još jednu važnu stvar, a to je 18 milijuna kuna u gradskoj blagajni namijenjenih baš obnovi pročelja i upravo u tekućoj godini. Pa već kad, kako kaže Bandić, Zagrepčani nisu iskoristili priliku da si riješe fasade, sad to može on, a ne mora sam ni žbukati ni armirati.

Zagreb: Milan Bandić obišao dječji vrtić Markuševec SOLIDARNOST Bandić otkrio gdje se u Zagrebu ukida plaćanje parkinga

– Ovo nitko ne bi rekao u Hrvatskoj osim mene, a ja ću to reći jer je istina, kao da se ispovijedam dragom Bogu, nesretan sam zbog toga – koliko ga pogađa što tih 18 milijuna iz gradske blagajne nije iskorišteno, neki je dan objašnjavao Bandić. Razumljivo jer, kao i štošta vezano za njegov “fasadni projekt”, zaboravio je sigurno i da na računu njegovih sugrađana ima i više nego dovoljno za nove fasade.

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
  • Miko33:

    Ne kužim te ljude, pako nemaš novaca za održavanje zgrade prodaj stan i kupi si negdje drugdje. Iako neznam tko bi sada kupio stan u staroj derutnoj zgradi i time si riskirao život.

  • stefj:

    Ovo stalno mantranje da bi mi svi svojim novcem trebali obnavljati nečije privatne fasade je već degutantno. Jednom već naučite da ako nešto imaš i nešto je tvoje, onda to moraš održavati i biti odgovoran za to....

  • Vrac666:

    Nemojte tako o njemu, nije se ljepo šalit na račun mentalno retardirane osobe