Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Autonomija bi trebala fakultetima donijeti i odgovornost

Kada bi odgovornost rektora bila financijska, koliko bi ih željelo to mjesto?
26. rujna 2019. u 08:32 0 komentara 254 prikaza
studenti
Foto: Robert Anic/PIXSELL/Ilustracija

Autonomija koju uživaju sveučilišta prije svega je jamstvo istraživačke slobode, slobode misli i inovacijske djelatnosti, a nikako paravan, kako se kod nas tumači, za stvaranje “države u državi”. Jer kako drukčije tumačiti činjenicu da brojna sveučilišta ne pokazuju ključnu odgovornost u državi koja gubi mlade, osnovnoškolce i srednjoškolce, među kojima su i budući akademski polaznici, ne pokazuje interes ni za potrebe tržišta rada, čak ni za preporuke brojnih drugih institucija o nužnim povećanjima određenih zanimanja. Ne pokazuju sveučilišta, točnije pojedini rektori kao najodgovornije osobe, u svojoj autonomiji ni interes da sastavnice brže i efikasnije uvrste u programe dualnog obrazovnog sustava.

učionica Dino Pešut Preživjeti školsku godinu uz tri savjeta uz koje škola može izgledati kao veselo mjesto

Ali pokazuju interes za državni novac – onaj kojim funkcioniranju u provođenju svojih isključivih odluka, a koji dobiju za svakog studenta – dajući si pravo, kao što su to česti slučajevi na Sveučilištu u Zagrebu, da se autonomijom toliko zaigraju da tuže studente i medije, ne odgovaraju na pisma pučkih pravobranitelja, progone nastavnike, odbijaju potpisati programske ugovore. Jer mogu – imaju autonomiju. I nije ona sporna, štoviše nužna je u svojem izvornom obliku, ali ako već rektori koji se zaogrću plaštem autonomije koriste beneficije, onda moraju imati i odgovornost – financijsku.

Ilustracija Zabrinjavajuće Na fakultetima ostalo više od 11 tisuća slobodnih mjesta: 'Kvote treba smanjiti'

Jer ako sveučilišta sama određuju koliko će upisnih kvota biti na kojem smjeru, što baš nikako nije u skladu s potrebama tržišta rada (baš kao što je to slučaj s ovom godinom kada je ostalo gotovo 12.000 slobodnih mjesta), onda bi za svako nepopunjeno mjesto rektori državi mogli nadoknaditi trošak. Trošak bi bio veći u godini u kojoj studentima nisu podigli kvote na sastavnicama za koje gospodarstvo pokazuje interes, kao i u godini u kojoj studentima nisu ponudili nove opcije koje su u skladu s gospodarskim i tehnološkim razvojem. Jer autonomija je odgovornost, a nju su iskazala tek dva rektora koja su odlučila djelovati transparentno i potpisati programsko financiranje – ono kojim država plaća po uspješnosti. 

VIDEO Članovi inicijative "Škola za sve" predali zahtjeve Vladi

Božićna zabava
SAVRŠEN BOŽIĆNI PARTY ZAČINJEN KREATIVNIM JELIMA
Božićna zabava za pamćenje ili noćna mora? Organizacija božićnog partija ne mora predstavljati dodatni stres
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.