Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Austrijanci uspjeli jer je Bleiburg bio samo mjesto komemoracije

Možda su austrijske vlasti i pretjerale, ali raniji “ustaški derneci” daju im i to za pravo
12. svibnja 2018. u 22:14 51 komentara 5593 prikaza
bleiburg
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

U Bleiburgu je, prema medijskim izvješćima, zabilježen tek ustaški grafit na cesti, muškarac s majicom “za dom spremni” kojem nije dopušten prolaz, incident u kojem je jedan od mladih sudionika komemoracije pozivao na obračun novinara pa mu iščupao i mobitel iz ruke, ali i u tom slučaju zaštitari koje je angažirao organizator profesionalno su postupili.

Komemoracija u Bleiburgu bleiburg Hodočasnici poslušali austrijska upozorenja, Jandroković izviždan: 'Izdajico!'

Mjerilo se i tko je i kako od brojnih predstavnika hrvatske vlasti pozdravljen, ministar Tomo Medved i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić burnim pljeskom, a još burnije, ali zviždanjem predsjednik Sabora Gordan Jandroković, što je on stoički podnio i dok je držao uravnotežen govor.

Vijest dana bio je bitno manji broj sudionika komemoracije, što je očito i posljedica iznimnih priprema austrijskih vlasti za 73. obljetnicu komemoracije bleiburške tragedije. Nakon što su lani svoje protunacističke zakone prilagodili i za one koji slave i promiču i druge fašističke režime iz Drugog svjetskog rata, dakle i režim NDH i ustaški pokret, odlučno su ih proveli u djelo.

bleiburg
1 / 14
Komemoracija u Bleiburgu

Jake snage, izvješća govore o tristotinjak policajaca koji su iz zemlje i zraka nadgledali i snimali skup, provodile su rigorozne mjere već i na granici.

I, očigledno su uspjeli ove godine komemoraciju u Bleiburgu staviti u civilizacijske okvire onoga što ona treba i biti. Sudeći prema izvješćima, bilo je u tomu i pretjerivanja te organizacijskih nespretnosti, osobito na granici, što je nepotrebno otežavalo, pa možda i onemogućavalo dolazak pojedinim obiteljima žrtava i svima koji su željeli odati počast i pomoliti se za desetke tisuća ubijenih bez suđenja.

Ali ne treba smetnuti što je ranijih godina bio Bleiburg, da je ikonografijom i manifestno poprimao obrise “ustaškog derneka”.

To je ove godine bio i razlog za prvi prosvjed koji, doduše, nije okupio više od stotinjak osoba. S tim da ni to nije bio prosvjed protiv onih koji su došli prisjetiti se i pomoliti za žrtve u komunističkoj Jugoslaviji desetljećima prešućivanog masovnog zločina.

Udruga Počasni bleiburški vod održala konferenciju za medije KONFERENCIJA Počasni bleiburški vod: Komemoracija u subotu bez HOS-ovih zastava Bleiburg Bleiburg Komemoraciju će osiguravati i 'kobre': 'Smeta nam što dolaze simpatizeri ustaškog režima' Bleiburg Ispod kotača povijesti Bleiburg: Polje kojim se Austrijanci ne diče niti ga smatraju vrijednim putokaza
WhatsApp
STVORILI PANIKU
Bijesni korisnici prelaze na druge servise: WhatsApp odgodio najavljene promjene
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • angeomihael:

    Blajburg je Hrvatski Holokaust.Patnja i bol do neba zbog želje da imamo svoju državu.Ipak smo j dobili opet u krvi i boli na razoračenje svekolike fašističke ljevice i stranih osvajače.

  • stefj:

    Nikad to nije bio Ustaški dernek, nego su ga novinari pokušali tako prikazati loveći u mnoštvu nekoliko njih s crnom kapom ili Hrvatskom zastavom s prvim bijelim poljem (to nije Ustaška zastava)... Ove godine socijalisti su pobijedili u Koruškoj, a ... prikaži još! izgubili kao nikada do sada u cijeloj Austriji, pa sada trebaju što više buke i galame da ih se čuje. Pa tako, kako to socijalisti najbolje znaju, najviše vrište oko ideoloških tema, rade slona od buhe i sl... Očito baš nisu na ti s ekonomskim temama, a jako su fulali s migrantima, pa im treba novi neprijatelj. Sad su to Hrvati radi Bleiburga, sutra će biti netko drugi radi nečeg drugog. Standardne fore... A na Radničku frontu i prijatelje ne treba trošiti riječi...

  • veseljak:

    Uspjela komunisticka gamad iz Hrvatske,ali nece dugo. Istina polako dolazi na vidjelo, zlocinci komunisticki.