Naslovnica Premium Kolumne

Arbitraže se ne smiju politizirati, odštete su ogromne

Kada se zbroje sve arbitraže i tužbe rizik od gubitka je i do 20 milijardi kuna
28. srpnja 2018. u 09:12 1 komentara 972 prikaza
Georg Gavrilović
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Hrvatska je, sudeći prema tvrdnjama Državnog odvjetništva, dobro prošla u arbitraži s Georgom Gavrilovićem jer mu je Arbitražno vijeće u Washington dosudilo tek 1,49 posto traženog iznosa (198.500.000 eura) i oko 30 posto traženih troškova postupka.

Georg Gavrilović Spor DORH: Hrvatska u arbitraži s Gavrilovićem uspjela s 98 posto

Iako je u ovom slučaju RH izbjegla troškove u iznosu od milijardu i pol kuna, državi prijete još barem četiri arbitražna postupka u kojima možda za Hrvatsku neće biti sreće, odnosno povoljnog ishoda. Najopasnija je arbitraža koja se vodi u Washingtonu, a koju je MOL, suvlasnik Ine, još prije pokrenuo protiv Hrvatske zato što Vlada nije ispoštovala odluku o preuzimanju plinskog biznisa.

Georg Gavrilović
1 / 9

Prema nekim računicama, ta bi nas arbitraža mogla koštati od dvije do pet milijardi kuna, a vrlo je izgledno da bi je RH mogla izgubiti jer je već izgubljena arbitraža u Ženevi koju je Hrvatska pokrenula protiv MOL-a u vrijeme Vlade Zorana Milanovića. Tada je Milanovićeva Vlada tužila MOL kako bi osporila upravljačka prava u Ini tvrdeći da je bivši premijer Ivo Sanader, kojem se upravo sudi, uz pomoć mita i korupcije Mađarima predao prava upravljanja u toj naftnoj kompaniji.

Gavrilović - tvornica ARBITRAŽA U AMERICI Gavrilović traži 198 milijuna eura od države: Hrvatska je bespravno izvlastila našu imovinu!

Zbog te je arbitraže neposredno pao i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko jer je tražio politički dogovor s Mađarima i zajedničko povlačenje iz obiju arbitraža (tada je proces u Ženevi još trajao) tvrdeći da su velike šanse da Hrvatska izgubi oba spora, što se kasnije pokazalo točnim.

Međutim, tadašnji partner Most tražio je da Karamarko ode tvrdeći da želi pogodovati MOL-u jer je agencija njegove supruge bila poslovno povezana s lobistom te mađarske naftne kompanije. Hrvatska je suočena i s arbitražom koje su u Washingtonu pokrenule banke zbog švicarca, ali i tužbom sindikata zbog povećanja plaća od šest posto.

Janez Janša arbitraža Janša demantirao Cerara: 'Nećemo tužiti Hrvatsku'

Kada se zbroje sve arbitraže i tužbe rizik od gubitka je i do 20 milijardi kuna. Hrvatska na odluke arbitražnog suda ne može niti smije utjecati, ali niti ih se smije politizirati. Jer, u konačnici će one biti plaćene našim novcem.

Hrvatski Telekom i Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM)
Generacija NOW
Pobjednički tim natječaja Hrvatskog Telekoma i IRIM-a: „Definirali smo i napravili svoj standard IT učionice – onakav kakav kod nas još ne postoji“

A1 izdvaja za Vas