Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.11.2016. u 10:39

U ovom trenutku, prema službenim podacima svjetske udruge izdavača, čak dvije zemlje koje su članice EU imaju nultu stopu poreza na knjigu.

U osvit Interlibera koji počinje u utorak hrvatski izdavači zgranuti su najavama da bi od 1. siječnja 2018. godine Hrvatska mogla PDV na knjigu povećati s 5 na 18 posto!? O tom, ali i o drugim pitanjima, napose autorskih honorara koji bi ubuduće trebali biti opterećeni i obaveznim doprinosima, predstavnici Knjižnog bloka i Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske već su se susreli s novom ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek.

Lobiranja idu i po drugim, neslužbenim linijama. Ali rezultat svih tih službenih i neslužbenih akcija krajnje je neizvjestan. Hrvatska je ulaskom u Europsku uniju uvela PDV na knjigu. Trenutačno se tako plaća pet posto, što je izdavačima očito prihvatljivo, jer se protiv tog PDV-a nisu baš borili. Kada se Ministarstvo financija i Poreznu upravu službeno pita koliko se to novca godišnje ubere od prodanih knjiga, odgovora nema. Država šuti kao zalivena, a u tome je iznimno uspješna. U ovom trenutku, prema službenim podacima svjetske udruge izdavača, čak dvije zemlje koje su članice EU imaju nultu stopu poreza na knjigu.

To su Velika Britanija (koja još nije pokrenula izlazak iz EU) i Irska. A samo tri posto PDV-a na knjigu plaćaju u bogatom Luksemburgu. U ogromnoj zemlji Poljskoj stopa PDV-a na knjigu je tri posto!? U Italiji, jednoj od još uvijek najmoćnijih i najvećih gospodarstava svijeta četiri posto!? Ali, Vlada Andreja Plenkovića u kojoj su eminentni ekonomski stručnjaci (dva Marića i jedna dama, Martina Dalić) misle da Hrvatska može podnijeti porezno opterećenje na knjigu od čak 18 posto!? A Francuska knjige opterećuje s 5,5 posto, Njemačka sa 7 posto, Austrija s 10 posto. A pritom Albanija ima nultu stopu poreza na knjigu. Valjda su se manje ili više novopečeni hrvatski ministri ugledali na Dansku koja knjige opterećuje s čak 25 posto PDV-a, i to bez obzira na to jesu li tiskane ili u elektroničkom obliku.

Hrvatska bi, ako malo prošvrljamo po regiji, od 1. siječnja 2018. godine imala i veći PDV na knjigu od Srbije (kod njih je ta stopa sad deset posto), ali i od Bosne i Hercegovine (u kojoj se na knjigu plaća čak 17 posto PDV-a). O Sloveniji da i ne govorimo, jer je u njoj stopa PDV-a 9,5 posto. Naravno, treba imati na umu da Hrvatska trenutačno ima jednu od najvećih stopa PDV-a na elektroničku knjigu u svijetu. Dakle, ta vrst kulturne potrošnje trenutačno je opterećena s čak 25 posto PDV-a!? S takvom stopom smo u rangu Danske, Norveške, Švedske, ali ipak bolji od Mađara, koji su na tom polju svjetski porezni rekorderi s čak 27 posto PDV-a. Hoće Orban, hoće, ali PDV na tiskanu knjigu ipak drži na stopi od 5 posto. Ukratko, ako Hrvatska već za četrnaest mjeseci doista poveća PDV na knjigu (ali i na kinoulaznice) na 18 posto, u svijet će poslati još jednu nekulturnu poruku. I donijeti još jednu anticivilizacijsku mjeru, valjda u duhu tisućgodišnje kulture.  

>>Šokirani kulturnjaci traže pomoć 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije