Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ante Kotromanović:

'Neću raditi za Mišetića, prva mi je opcija posao u Hrvatskoj'

Ante Kotromanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
29.12.2015.
u 19:26

"Nitko me ne može osuđivati. Smiješno mi je da me sad netko proziva zato što idem raditi gdje hoću i što hoću. Pa zato sam se i borio!"

Ovih dana objavljena je informacija da Ante Kotromanović, tehnički ministar obrane i legendarni ratni zapovjednik, odlazi iz politike te da neće biti saborski zastupnik premda je to pravo izborio predvodeći listu koalicije Hrvatska raste u 10. izbornoj jedinici. S obzirom na to da su neki mediji objavili kako odlazi u Washington raditi za odvjetničko-lobističku tvrtku Patton Boggs, u kojoj je suvlasnik poznati odvjetnik Luka Mišetić, te da bi zbog toga mogao biti u sukobu interesa jer je ta tvrtka radila za Hrvatsku, provjerili smo iz prve ruke što je na stvari.

– Točno je, odlazim iz politike, ali nisu točni novinski napisi da idem u američku tvrtku Patton Boggs. Uostalom, ta tvrtka više ne postoji. Luku Mišetića poznajem, vrhunski je profesionalac, ali za njega neću raditi – decidiran je Kotromanović.

Znači, okušat ćete se kao poduzetnik. Čime ćete se baviti?

– Imam nekoliko opcija. Prva mi je opcija posao u Hrvatskoj, no mogu reći samo to da mi je otvoreno nekoliko mogućnosti. Ostale opcije su angažman u inozemstvu: u Americi, Iraku i Maliju. Što će se od toga realizirati, tek ću vidjeti.

Spekulira se da ćete se zaposliti u nekoj tvrtki koja se bavi trgovinom oružjem?

– Trgovina oružjem ne dolazi u obzir. Niti to želim raditi niti mogu zbog Zakona o sprječavanju sukoba interesa, jer većina tih tvrtki radila je s MORH-om.

Kad se zaposlite u novoj tvrtki, kako ćete znati da niste u sukobu interesa? Naime, zakon vam ne dopušta zaposlenje u tvrtkama koje su radile s MORH-om.

– Da, s MORH-om je radilo gotovo 1300 tvrtki. Zato ću, kad se dogovorim o svom budućem poslu, od Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa zatražiti mišljenje mogu li raditi za određenu tvrtku. No kad smo već kod tog zakona, moram reći da su neke njegove odredbe nakaradne. Spomenut ću samo nekoliko primjera: Tihomir Orešković iz privatne tvrtke dolazi za premijera i on nije u sukobu interesa iako može utjecati na to da njegova bivša tvrtka dobije posao u Hrvatskoj; bivša ministrica financija Martina Dalić zaposlila se u Svjetskoj banci, no nju zbog toga nitko ne maltretira, a tu su i primjeri brojnih poduzetnika poput Radimira Čačića, koji svojih pet tvrtki prebaci na odvjetnički ured i nije više u sukobu interesa. Pa kakav je to zakon!?

Kad ste odlučili otići iz politike?

– Odluku o povlačenju iz politike donio sam još prije godinu dana, ali sam je odgađao do vojnog mimohoda. Planirao sam reći zbogom one večeri nakon mimohoda. Odustao sam zbog izbora, misleći da će se dogoditi puno prije studenoga.

Je li Milanović znao da kanite otići?

– Milanović je znao sve moje planove i on me podupire u mojim odlukama. Posavjetovao sam se s prijateljima i odlučio sudjelovati u izbornoj kampanji da ne bi ispalo kako bježim. I evo, sad kad je sve gotovo, idem. I nitko me ne može osuđivati zato što ne želim biti u politici. Smiješno mi je da me sad netko proziva zato što idem raditi gdje hoću i što hoću. Pa zato sam se i borio!

Čini se da vam je politika dosadila?

– Idem zato što je to moje pravo. Ne želim biti u Saboru, vidio sam kako to izgleda i mislim da to nije posao za mene. S druge strane, mislim da se u politici rotacije trebaju događati češće. Priliku treba dati i drugima, a ne da na političkoj sceni cijelo vrijeme gledamo iste osobe. Želim se dekontaminirati od politike.

Je li to jedini razlog za odlazak?

– Naravno da nije. Želim promjenu u životu. Tu sam već gotovo deset godina i trebam nove izazove. Nisam ni prestar ni premlad, jednostavno želim nešto novo. U životu želim učiniti još nešto što će mi poslije biti na neki način zadovoljština. Kao vojnik svoj sam posao obavio dosta dobro, a i u Ministarstvu sam obavio dobar posao. Opremili smo, modernizirali i ojačali vojsku, znamo kakvo je bilo stanje u MORH-u i HV-u. Ostavljam nikad jače Ministarstvo obrane. Pokazuje to i uzrujanost srpskog premijera Aleksandra Vučića. Ponosan sam na to i sad mi treba nešto novo.

Koliko ćete još biti na državnoj plaći?

– Ne bih volio ni jednog dana koristiti državnu plaću niti ikakve beneficije kad me se razriješi dužnosti. Zato ne mogu vjerovati da se sad postavlja pitanje zašto idem raditi.

>> Kotromanović zbog leta zrakoplovom prijavljen Povjerenstvu za sukob interesa

>> Zašto su si Milanović i Kotromanović dali 'high five' nakon sjednice Sabora

Komentara 9

Avatar juricamesko
juricamesko
19:39 29.12.2015.

Kotromanoviću možda se u Hrvatskoj zadržiš i malo dulje nego si planirao.valjda će se netko od nove vlade pozabaviti dugotrajnim servisiranjem Migova u Ukrajini.izvozom oružja, prodajom Kupara ,zatim tvojim letom privatnim avionom na Lošinj i skrivanjem pod tuđim imenom.blago tvrtki u kojoj se zaposliš.svaka će završiti kao KIO Orahovica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije