Naslovnica Premium Kolumne

Plenković je uvjeren da Božo Petrov ne želi krah pregovora

Pobornicima saveza HDZ – Most ne sviđa se alternativa jer, ispadne li Most, preostaje savez s “umreženim” političkim igračima
25. rujna 2016. u 12:06 4 komentara 4155 prikaza
Božo Petrov i Andrej Plenković
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Pregovori Andreja Plenkovića i Bože Petrova o formiranju nove vlade u odlučujućoj su fazi. U ponedjeljak HDZ i Most drže treći krug pregovora i na njemu moraju nešto konkretnoga definirati. Jer, idućeg dana Kolinda Grabar-Kitarović počinje konzultacije s političkim strankama i ne bi bilo dobro da dvojac dođe samo s pričama kako postoje veliki izgledi da HDZ i Most dogovore parlamentarnu većinu. Predsjednica RH će, naime, tvrdokorno kao i prije priznati samo onoga tko donese minimalnih 76 potpisa i ne treba očekivati da će odustati od tog jednostavnog načela. Pritiskali su je i lani, no nije ni tada za mandatara odabrala “relativnog pobjednika”. Kako se pregovori “usložnjavaju”, a detalji ostaju nepoznati, to stvara plodno tlo za razne kombinacije. Postoje dvije glavne, a u cijelosti suprotstavljene. U svemu nisu pomogle ni zadnje izjave Petrova kojima ostavlja dojam da sve i ne mora završiti sretnim dogovorom njega i Plenkovića, i koje dolijevaju vatru na grubu tezu kako on uopće i nema namjeru sastaviti koaliciju s HDZ-om, nego će odugovlačiti. Pa postaviti “nemoguće” uvjete Plenkoviću i dovesti do kraha pregovora. Onda bi, prema tom scenariju, Petrov odradio i pregovore sa SDP-om, ali te će samo “odglumiti”. I tu dolazimo do poante ove kombinatorike – kada propadnu svi pregovori u kojima će sudjelovati Most, e onda će predsjednica RH reći “dosta” i zaključiti kako nitko ne može formirati Vladu i da se valja opet uputiti na izbore, a do tada će djelovati njezina prijelazna Vlada. Prema toj teoriji, Petrov će se tako moći pripremiti za lokalne izbore, a, da bi sve ispalo štedljivo, zalagat će se za to da se spoje parlamentarni i lokalni izbori i održe istodobno, u svibnju 2017. Nije, međutim tu jasno kako bi Petrov mogao spriječiti HDZ da s drugima dođe do 76 ruku?

Ovom scenariju ne manjka maštovitosti, ali jasno je da bi, kada bi bio realan, to uzdrmalo stabilnost države i otežalo njezinoj ekonomiji, pa je pitanje tko bi tu uopće i mogao politički profitirati. Druga, suprotstavljena kombinatorika zvuči realnije. A ona kaže kako pregovori Plenković – Petrov idu pod znakom “dobre kemije” i sada će se, jer je predsjednica pozvala na konzultacije, još i ubrzati, a ne usporiti. U Plenkovićevu timu, u kojemu inače onu prvu teoriju doživljavaju kao očekivano saplitanje nogu, jer realno, ima podosta onih izvan, pa i unutar HDZ-a, koji navijaju za propast kombinacije s Mostom, i dalje tvrde da će vlada biti oformljena na vrijeme, sredinom listopada.

19.09.2016., Zagreb - Zavrsio je drugi krug pregovora celnistva HDZ-a i Mosta o poslijeizbornoj suradnji i sastavljanju Vlade. Dogovorena je platforma za buducu stabilnu Vladu i hodogram promjena. Neke od Mostovih uvjeta moguce je ostvariti odmah, a iduci Sastavljanje Vlade I HDZ i Most imaju plan B, Plenković HNS, Petrov SDP Božo Petrov i Andrej Plenković Milan Ivkošić Jesu li HDZ i Most još jednom prekrižili i hrvatsku suverenost i gospodarski pojas?

– Vladu će sastaviti samo HDZ i Most, a drugi koji za nju podignu ruku u Saboru bit će dobrodošli, kažu u Plenkovićevom timu. Očito je da on u Petrovu vide partnera, a ne tvorca “paklenog plana”. Vjerojatno Plenković stoga i neće potpisivati dogovor s manjincima prije no što dogovor ne uglavi s Petrovom.

– To bi bila provokacija, misli i jedan od povijesnih lidera HDZ-a, koji nije ni u kakvim “kombinatorikama” oko vlasti.

On dijeli mišljenje mnogih kojima je spoj s Mostom “prirodan” i mostovci su im simpatični jer u njima prepoznaju “mentalni sklop hadezeovaca s početka 90-ih”. Entuzijazam, elementarna čestitost i iskrenost, a o takvom se mentalnom sklopu radi, vezivno je tkivo koje odgovara i Plenkovićevim ambicijama s HDZ-om i namjerama vođenja Hrvatske, misle pobornici ovog savezništva. Njima se ne sviđa alternativa, jer ispadne li Most, preostalo bi traženje savezništva s “premreženim” političkim igračima kojima je, dokazano, privatni interes uvijek ispred interesa Hrvatske. Kako se smatra da Plenković u Bruxellesu nije imao prilike “naučiti” i sudjelovati u interesnim i koruptivnim premrežavanjima u Hrvatskoj, treba se ipak kladiti na “prirodni” spoj Plenković – Petrov.

>> Plenković: Nova vlada sredinom listopada, suradnja s Mostom ključ je njezine stabilnosti

Aktivni odmor
NEZABORAVNO ISKUSTVO
Oni se izležavaju na plaži, a ti letiš 60 metara iznad njih!

A1 izdvaja za Vas

  • Deleted user:

    "jedan od povijesnih HDZ-ovih lidera" bi morao biti vrlo oprezan s ocjenom o tome kome je u Hrvatskoj jedinome dokazan privatni interes ispred državnog. Svatko normalan zna da je HDZ zadnji koji nam može držati lekcije o tome.

  • MarioG:

    Zabluda je HDZa da Most želi suradnju. Most se temelji na nezadovoljstvu prema HDZu i SDPu. Oni svoj program nemaju tj. oni su uvijek kontra HDZa tj. SDPa. Most je srušio svoju vladu i svog premijera da bi sad dobio ... prikaži još! istu vladu ali bez svog premijera.