Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.11.2017. u 08:32

Hrvatske bi poslovne banke mogle poduzećima i građanima davati eurske kredite i u većem iznosu no što imaju eurske štednje

Vlada premijera Andreja Plenkovića i hrvatska središnja banka HNB pokrenule su postupak ulaska Hrvatske u eurozonu, čime bi zajednička europska valuta euro postala i hrvatski službeni novac, odnosno Hrvati bi preuzeli euro kao svoju valutu. Puno se raspravlja o prednostima i manama slanja kune u ropotarnicu monetarne povijesti, a glavni prigovor jest da bi Hrvatska s eurom odustala od monetarnog suvereniteta, da bi se odrekla mogućnosti da samostalno emitira “novac ni iz čega” i da njime upravlja slobodnom voljom.
Strah da bi Hrvatska s eurom odbacila monetarni suverenitet, da bi ostala bez mogućnosti vođenja samostalne monetarne i kreditne politike, očito je jedan od glavnih razloga da, sudeći po anketama, većina Hrvata ne podržava ulazak Hrvatske u eurozonu i uzimanje eura za vlastitu valutu, premda su se za zajednički europski novac automatski opredijelili čim su prihvatili pridruživanje Hrvatske Europskoj uniji.

Posrijedi je, međutim, zabluda, neznanje o tome što je uopće suvremeni novac u punom smislu te riječi, kako on nastaje i tko zapravo njime upravlja. U slučaju Hrvatske i eura sve je upravo suprotno onome što narod misli: ma kako to na prvi pogled izgledalo apsurdno, s eurom bi Hrvatska tek stekla monetarni suverenitet.
Kako suvremena “čvrsta” valuta uopće nastaje? Većina ljudi rekla bi da novac emitiraju središnje banke i države, no to nije točno. Novac u velikim i jakim gospodarstvima, pa tako i u eurozoni, kreiraju poslovne banke odobravajući poduzetnicima kredite “ni iz čega”. Tek potom država preko svojih zadužnica uzme dio tog novca za javne potrebe, a središnja banka održava potrebnu količinu novca u optjecaju kupujući i prodajući državne i privatne zadužnice.
U Hrvatskoj, u malenom i slabašnom gospodarstvu, tako što nije moguće. Hrvatske banke mogu kreirati novih kuna, odnosno dati novih kunskih kredita, samo koliko prikupe nove eurske štednje i pozajmica, kako bi emitirane kune mogle biti konvertibilne u euro. Inače bi te kune začas postale bezvrijedne, a u zemlji bi buknula hiperinflacija.
S ulaskom u eurozonu i pod kapu Europske centralne banke, hrvatske bi poslovne banke mogle hrvatskim (i drugim) poduzećima i građanima davati eurske kredite i u većem iznosu no što imaju eurske štednje. Mogle bi, dakle, kao što to čine banke u velikim i jakim ekonomijama, “ni iz čega” emitirati hrvatske eure, vlastitu “jaku valutu”, novac stabilne trajne vrijednosti, u neograničenoj količini, prema ekonomski utemeljenim potrebama gospodarstva. A Hrvatska narodna banka mogla bi, po dogovoru s ECB-om i prema vlastitoj kreditnoj politici, kupovati i prodavati eurske obveznice hrvatske države i privatnih izdavatelja. Tako bi se i hrvatska država u sastavu EU i eurozone našla u položaju da može emitirati vlastitu “čvrstu valutu” ili “valutu deviznih pričuva”. Odnosno, Hrvatska bi tek tada stekla monetarni suverenitet, dakako, u mjeri koja ne bi ugrožavala stabilnost i vrijednost zajedničke europske valute. Naravno, ako ona uspije opstati.  

Pogledajte galeriju: Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti

euro
1/10
Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
13:35 16.11.2017.

date nam škegru da se igramo??!!jadna van majka kradljiva..fuuuuujjj

DU
Deleted user
13:34 16.11.2017.

obećanje ludom radovanje po hrvacko-udbaškoj špranci..

Avatar Anemični guzonja
Anemični guzonja
16:16 16.11.2017.

Večernji, žao mi je za primjetiti ali glavni ekonomski komentator Vam je ekonomski: nepismen. Osoba koja ne razlikuje zadužnicu od obveznice. To je veleuvaženi ekonomski novinar. Zadužnica je instrument osiguranja plaćanja. Obveznica je vrijednosni papir koji izdaje ili država ili kompanija. Zadužnici je na engleskom najbliži "debenture note", ali to nije sinonim. Za obveznicu i djeca u vrtiću (ali kako vidimo ne nužno i Bošković ) znaju da je to na engleskom "bond". Tako da države nikakve zadužnice ne izdaju, države izdaju obveznice. Neka mi veleuvaženi novinar navede jednu "zadužnicu" koju je izdala država...Iznos, rok otplate, valuta. Tek „znanstvena“ konstatacija da poslovne banke odobravaju kredite „ni iz čega“...!? Nemaju veze nikakvi izvori sredstava/depoziti, pasiva, nikakva ograničenja spram centralne banke. !? Večernji nemojte plaćati hohštaplere i neznalice za ekonomske komentatore.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije