Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30.10.2019. u 14:02

Izborna godina nije vrijeme za rješavanje plaća jer se onda dijeli šakom i kapom

HNS i HDZ postaju kraljice političke drame. Ne prođe koji mjesec da koaliciji tobože ne prijeti raspad. Upravo smo usred još jedne bračne krize HDZ-a i HNS-a. Nacija ne spava zbog dvije neizvjesnosti; hoće li Plenković popustiti HNS-u i u proračun ubaciti makar kompenzacijske mjere učiteljima dok ne izmijeni koeficijente za obračun plaća ili će se, u suprotnom, raspasti vladajuća koalicija i uslijediti izvanredni izbori.

Od silnog političkog dramatiziranja stječe se dojam da javnost uopće nije briga i da padne Vlada. Izglednije je da će partneri ipak pronaći prostor za dogovor jer za opstanak ove Vlade HNS je ionako platio visoku cijenu, raskolili su stranku da bi spasili premijera Plenkovića. S druge strane, Plenković očito ne želi rušiti vlastitu Vladu jer je na tome pao Tomislav Karamarko. Teško se oteti i dojmu da sve nalikuje dogovorenom političkom igrokazu koji odgovara i HDZ-u i HNS-u, strankama koje su se interesno spojile u savez premda su ideološki potpuno različite.

Plenković sigurno ima prostora da HNS umiri takozvanim kompenzacijskim mjerama, a dosad je političke krize okretao u svoju korist pa miran rasplet drame ne bi trebao čuditi. Iako Plenković griješi što će svima u javnom sektoru i državnoj upravi povećati plaće šest posto jer time ne ispravlja nepravdu prema onim zanimanjima koja najviše zaslužuju povišice, a niti svi zaslužuju veće plaće, u pravu je kad kaže da je potrebno analizirati sve koeficijente i sustavno riješiti problem obračuna plaća. To zahtijeva vrijeme i ne može biti učinjeno preko noći.

Međutim, izborna godina, a od siječnja ćemo upravo ući u godinu redovnih parlamentarnih izbora (ne bude li izvanrednih), nije vrijeme za pravedne zahvate u plaćama. Političari se, posve je jasno, uoči izbora ne zamjeraju nikome i teško da će penalizirati one koji u javnom sustavu ne rade. Sva je prilika da će još više produbiti nepravdu jer će šakom i kapom dijeliti svima. Kao što je Plenković već izvukao predizborni paket većih plaća svima. I nije bitno gubi li HDZ ili HNS jer gubimo svi. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije