Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raskola neće biti, osvete hoće

Što ako u SDP-u pobijedi Milanović, a što ako pobijedi Komadina

26.09.2015., Zagreb - Stranacka konvencija SDP-a u maloj dvorani zagrebackog Doma sportova, kojom  pocinje izborna utrka. Na skupu pod nazivom  Hrvatska raste SDP predstavlja novi program i izbornu kampanju. Zoran Milanovic, Zlatko Komadina.  Photo: Rober
Foto: Robert Anic/PIXSELL
31.03.2016.
u 20:05

Politički analitičari redom smatraju da je Milanovićeva pobjeda vjerojatnija i da će u tom slučaju u stranci uslijediti razračunavanja, a na nacionalnoj sceni sukobi

Tko god u subotu postane novi predsjednik SDP-a, stranku na Iblerovu trgu u budućnosti očekuju promjene. Pobijedi li Milanović, iz suprotnog tabora već poručuju da su čistke ono što sasvim sigurno slijedi, a u slučaju Komadinine pobjede, pitanje je i što bi bilo s Milanovićem i njegovim najbližim suradnicima. Naši sugovornici uvjereni su u prvi scenarij, pobjedu Milanovića, a vjeruju i da će biti razračunavanja s najžešćim suparnicima.

Neće osnivati svoju stranku

– Ne vjerujem da će ljudi odlaziti samoinicijativno iz stranke u slučaju Milanovićeve pobjede. Međutim, pitanje jest koliko će se žestoko on osvećivati onima s druge strane. No s obzirom na to da zaziva nove izbore, prežestoki obračuni unutar stranke nisu najpametnije rješenje tako da je moguće i da će taktizirati – kaže politički analitičar Berto Šalaj.

U slučaju Komadinine pobjede, Šalaj je uvjeren da Milanović ne bi napuštao SDP i osnivao neku novu stranku i tako ponovio grešku Ive Josipovića, već da bi se primirio i pričekao daljnji razvoj situacije.

Da Milanović nije netko tko bi osnivao svoju stranku u slučaju poraza, drži i politički analitičar Žarko Puhovski.

– Izgubi li, vjerojatnije je da će izaći iz stranke i povući se iz politike, možda lobirati da uđe u Ustavni sud. A pobijedi li, što smatram sigurnijom opcijom, onima na strani Zlatka Komadine loše se piše. Oni će u najmanju ruku biti potpuno marginalizirani, a neki će biti prisiljeni sami napustiti stranku – smatra Puhovski. Zbog toga je, dodaje, i raskol SDP-a nakon subote jedna od mogućih opcija.

Uvjeren je i da se Komadinu neće dirati. On će, smatra Puhovski, ostati u SDP-u i u slučaju poraza i biti župan do kraja mandata. S druge strane, kaže, Davor Bernardić teško da će biti SDP-ov kandidat za gradonačelnika na idućim lokalnim izborima.

– A malo je premlad da bi sjedio u zadnjim klupama. Rajko Ostojić čovjek je koji ima svoju profesiju. Neće biti značajan funkcionar u stranci, ali ne vjerujem da će ga se izbacivati jer bi to, s obzirom na to koliko je oštro napadnut u kampanji, loše izgledalo – smatra Puhovski.

I bivša SDP-ovka Mirela Holy misli da će Milanović pobijediti i da će se brutalno osvećivati onima na suprotnoj strani. Međutim, sastav Glavnog odbora i Predsjedništva mogao bi biti naklonjeniji Komadini s obzirom na kontrolu delegata i šalabahter-demokraciju.

– Za ljevicu i građansku Hrvatsku izbori u SDP-u važni su i odredit će razvoj političke scene. Pobjeda Milanovića znači nastavak dosadašnje politike koja je izgubila socijaldemokratski i dobila naglašeno svađalački i za društvo neproduktivan karakter. Jačat će konfrontacija i sukobi na globalnoj nacionalnoj sceni – smatra bivši predsjednik i još jedan bivši SDP-ovac Ivo Josipović. Vjerojatno je, dodaje, da će se u tom slučaju dio članstva pasivizirati ili napustiti stranku.

Komadina protiv podjela

To, kaže, ne znači da SDP i dalje neće biti važan politički faktor, ali, opasnost je da izgubi mogućnost vratiti ljevicu na vlast. – Za očekivati je i nastavak unutarstranačkih obračuna. Dosadašnja politika SDP-a doprinosi ogorčenoj i neproduktivnoj polarizaciji u društvu i razdoru na ljevici. Komadina će nastojati to promijeniti. No, možda i Milanović, koji kao inteligentan političar razumije da i njegov stranački opstanak u prvoj političkoj ligi pretpostavlja drukčiju politiku, učini kakav iskorak. Jedino je pitanje ima li volju i unutarnju snagu za drukčiju politiku – kaže Josipović.

>> Zlatko Komadina o Karamarku: Još nisam čuo da netko ovako prijeti premijeru 

>> Hajdaš Dončić: neistina je da Milanović odbija sučeljavanja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije