Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Američka politička repriza građanskog rata

Ustavna odredba: predsjednik se može optužiti zbog izdaje, mita i drugih ozbiljnih zločina
20. prosinca 2019. u 08:08 6 komentara 797 prikaza
Donald Trump
Foto: LEAH MILLIS/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Zastupnički dom američkog Kongresa potvrdio je većinom glasova optužnicu protiv aktualnog predsjednika Donalda Trumpa, pozivajući se na ustavnu odredbu u kojoj stoji da predsjednik može biti optužen zbog “izdaje, mita ili drugih ozbiljnih zločina ili prekršaja”. Riječ je o prijelomnom događaju u povijesti najvažnije demokratske sile zapadnog svijeta, čija se demokracija urušava pred našim očima.

Donald Trump ODLUKA NA SENATU Trump je opozvan u Zastupničkom domu, ali daleko je od izbacivanja. Evo što sada slijedi

O tome ne svjedoči samo rušilačko ponašanje predsjednika Trumpa posljednje tri godine nego i način na koji je pokrenut Trumpov opoziv. Unatoč američkoj tradiciji u kojoj nije rijetkost da zastupnici glasaju suprotno želji svoje stranke, u ovom su slučaju samo demokratski zastupnici glasali za Trumpov opoziv, a tri demokratska zastupnika, koja se ne slažu s odlukom svoje stranke, promijenila su stranu i prešla republikancima. Na drugoj su strani bili svi republikanci, koji su, naravno, bili protiv Trumpova opoziva. Za nekoliko dana u Senatu sve će se ovo ponoviti, samo što u gornjem kongresnom domu većinu imaju republikanci, pa će odluka biti suprotna, a Trump oslobođen optužbi.

Kao što su demokrati i republikanci podijeljeni u dva nepomirljiva tabora, Trump je podijelio i američku javnost. Amerika je danas politički potpuno raspolućena nacija, što se u ovim razmjerima nije dogodilo još od američkog građanskog rata. Pokretanje postupka opoziva, premda je jasno kako on neće dovesti do uklanjanja Trumpa iz Bijele kuće, tu podijeljenost samo dodatno naglašava. Demokrati, naime, cijelom postupku nisu uspjeli dati nadstranački karakter. Institut opoziva, jasno je, očevi američkog ustava zamislili su kao krajnje sredstvo.

Vladimir Putin GODIŠNJA KONFERENCIJA Putin brani Trumpa: Optužbe su izmišljene

O tome svjedoči i činjenica da je taj institut u povijesti SAD-a pokrenut samo dvaput. Zadnji se put to dogodilo demokratskom predsjedniku Billu Clintonu, iako se iz današnje perspektive čini da i njegovo laganje o aferi Lewinsky, iako za svaku osudu, nije opravdavalo posezanje za najtežom kaznom. Izbacivanje predsjednika iz Bijele kuće predstavlja drastičnu mjeru, koja zahtijeva politički i nacionalni konsenzus, inače će samo dovesti do odmazde i produbljivanja podjela, a u ovom konkretnom slučaju najvjerojatnije i do dodatnog učvršćivanja Trumpova položaja.

Vrtovi Hrvatske
Mala škola imuniteta:
Koji vitamini i minerali brane naše tijelo?
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke
  • mksdk:

    Stvarnost pokazuje da su najgora amreička područja ona koja su pod dugogodišnjim demokratskim upravljanjem. Tendencija razaranja bogatih država i njihovo pretvaranje u vukohebine se više ne može sakriti.

  • mksdk:

    Gdje je dokaz optužnice? Za što ga se točno optužuje? Jel još Rusija u pitanju ili je Ukrajina, ili je pak nešto nedefinirano... onako sve u đuture?

  • mikrogrizzly:

    Pa da ne okolišamo - SAD imaju briljantnih umova, oni su vodeća ili bar jedna od vodećih država svijeta u znanosti, aeronautici, svemirskim istraživanjima, medicini, elektronici i informatici - ali su nekoliko puta birani likovi koji su jasno, kako oni ... prikaži još! vele razvidno iz AWACS-a, intelektualno potkapacitirani za tu dužnost. Sjetimo se nevjerojatnog niza gafova Bush-a Jr. koji je uveseljavao medije iz "rest of the world", a koji su odavali onog tko kao da je kupio VSS diplomu (Yale, u njegovom slučaju). U ovoj epizodi, lik je stasao u zloglasno nemilosrdnom građ. businessu gdje nema nježnosti nigdje, naročito ne u SAD - i što se čude, bio je ghad nad ghadovima i probio se u vrh nekretninskih poslovnih krugova s "buldožer" nastupanjem. Kakav rat, kakvi bakrači - da izaberu nekog svilenkastog intelektualca od kalibra, ne bi sramotili po svijetu...