Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

O Stepincu ostaju razlike između SPC i HBK

Unaprijed se znalo da SPC neće promjeniti svoje stajalište o Stepincu kao “suradniku ustaškog režima”
16. srpnja 2017. u 18:02 1 komentara 239 prikaza
Alojzije Stepinac
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Glede djelovanja kardinala Stepinca, “tumačenja koja su pretežito davali katolički Hrvati i pravoslavni Srbi ostaju i dalje različita”, stoji u priopćenju ureda za tisak Svete Stolice na koncu jednogodišnjeg rada mješovite komisije Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i Srpske pravoslavne crkve (SPC) koja je analizirala lik zagrebačkog nadbiskupa od konca Prvog svjetskog rata do njegove smrti 1960.

Alojzije Stepinac KOMISIJA O STEPINCU ZAVRŠILA S RADOM Papa će odlučiti o Stepinčevoj svetosti

Unaprijed se znalo da SPC neće promjeniti svoje stajalište o Stepincu kao “suradniku ustaškog režima”. Pa je li bilo potrebno uspostaviti komisiju? Je, jer radilo se u, kako su kazali, srdačnom ozračju, u kojem su, s punom slobodom izražavanja mogli pristupiti zajedničkom razmatranju života kardinala Stepinca.

Evo, već je to veliki uspjeh. Posljednji vatikanski sastanak (12. i 13. srpnja 2017.) započeo je zajedničkim odlaskom na grob sv. Petra u istoimenoj katedrali. A, završen je zajedničkim odlaskom na razgovor s državnim tajnikom kardinalom Parolinom. Prvi sastanak u Rimu prije točno godinu dana održan je izvan Vatikana, a ovaj posljenji unutar vatikanskih zidina u Domu Santa Marta u kojem prebiva papa Franjo. I to pokazuje kako je ozračje nastalo u tih godinu dana.

Počelo se sa skepsom, a završilo se izjavom kako je njihov rad “omogućio bolje razumijevanje povijesti”, te kako se “moglo osvijetliti život i službu jednog uglednoga katoličkog Pastira u osobito teškom povijesnom razdoblju”. Istaknuta je velikodušnost pape Franje koji je dobrohotno prihvatio molbu patrijarha SPC-a Irineja, i odlučio je ustanoviti komisiju.

Alojzije Stepinac Završila s radom Komisija o Stepincu želi bolji odnos Hrvata i Srba

A, za razliku od mišljenja i mnogih kritičara unutar hrvatske katoličke zajednice koji su tvrdili kako Papa pušta pravoslavcima odlučivanje o Stepincu, da su članovi komisije “od početka bili svjesni da je postupak kanonizacije Stepinca u isključivoj mjerodavnosti Pape”, te kako svaka Crkva ima vlastite kriterije za postupak kanonizacije.

Zapravo “različiti događaji, nastupi, spisi, šutnja i stajališta još su uvijek predmet različitih tumačenja”, kako su priopćili, ali takvi sastanci služe upravo da se različita tumačenja istih događaja što je moguće više susretnu. To je dobro za buduće odnose i to je ono što je htio papa Franjo.

Alojzije Stepinac EKSKLUZIVNO Srpska strana nije dokazala da je Stepinac surađivao s ustaškim vlastima Alojzije Stepinac DARKO PAVIČIĆ Hoće li SPC prihvatiti nalaze mješovite komisije o Stepincu? Alojzije Stepinac intervju iz lepoglave Povijesna ekskluziva: Stepinac je iz zatvora poručio NE Titu

 

 

Jeste li među njima?
Sve shvaćaju ozbiljno i osobno: Ovo su najosjetljiviji znakovi horoskopa
LAQO osiguranje
Digitalna transformacija
Kako je domaći tim razvio digitalno rješenje koje Hrvatsku svrstava u europski vrh
  • prajdali100:

    Silvije bilo je savrseno jasno da Amfilohije i drustvo nece promijenti stav o blazenom kardinalu Stepincu.Cemu ovoliko mrcvarenje? Svatko ima pravo na svoje misljenje i nikada se nisam libio iznijeti ga.Ja ovog papu ne volim.