Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
02.02.2018. u 08:16

Ni umjereni Plenković Hrvatsku nije uspio odvojiti od imidža simpatizera ustaštva

Premijer Plenković potpuni je antipod, često uz mnoge predrasude, zamišljenom lideru desnog političkog spektra koji bi, makar potajice, doma u regalu ili u kakvoj pomno čuvanoj kutiji držao ustašku ikonografiju. Plenković nema imidž niti je uopće desničar koji bi nakon butelje vina (ipak najviše pije Coca-Colu) udario po starim ustaškim pjesmama.

Sve to Plenković nije, ali ni on, taj umjereni političar europskih manira, nije od Hrvatske uspio otkloniti imidž zemlje koja se nije obračunala s ustaškim režimom. U vrijeme izrazito desno orijentiranog Tomislava Karamarka, čovjeka koji je u Sabor uveo i granične pravaške stranke, čak je bilo i očekivano da će se svaka druga primjedba odnositi na tobožnju “rehabilitaciju ustaštva”. Ta je sintagma neistinita i preteška. Ali to ne znači da se hrvatsko društvo i politički vrh primjereno i do kraja obračunao s ostacima ustaštva.

Da je premijer Plenković na početku svog mandata odmah reagirao i uklonio HOS-ovu ploču iz Jasenovca, u čijem je amblemu ispisano “za dom spremni”, pokazao bi jasan stav da je nedopustivo da na području ustaškog logora stoji pozdrav koji se veže uz taj zločinački režim. HOS-ova ploča iz Jasenovca preseljena je u Novsku tek kada je postala politički problem među vladajućim partnerima. I predsjednica Grabar-Kitarović nije se proslavila kada na nogometnoj utakmici ‘nije čula’ skandiranje “za dom spremni”.

Politikom čvrste ruke i jasnog stava razriješile bi se sve dvojbe oko “ustaštva”. U tom slučaju Hrvatska se ne bi, kao sada, mogla naći usred kampanje koju je potaknula Srbija svojom izložbom o Jasenovcu u UN-u i izjavom Ivice Dačića da se u Hrvatskoj rehabilitira ustaštvo.

Dodatna je pljuska i izjava direktora Svjetskog židovskog kongresa za Izrael o Jasenovcu koji je “frapiran najgorom izložbom o logoru smrti”, za koju kaže da je zamagljivanje povijesti holokausta. Najgore što nam se moglo dogoditi jest da nas svojedobno deklarirani četnik, tj. srbijanski predsjednik Vučić, poziva na red. Ne dajmo mu povoda.

Komentara 16

Avatar Ernest_Fulir
Ernest_Fulir
13:49 02.02.2018.

Draga Iva... Hrvatska se "nije obračunala sa ostacima ustaštva" iz jednostavnog razloga što se od Hrvatske očekuje da se u istom "paketu" sa ustaštvom obračuna i sa cijelim nizom nacionalnih obilježja - Domovinskim ratom i njegovim herojima, hrvatskom tradicijom, Crkvom, vjerskim obilježjima, Alojzijem Stepincem, simbolima poput šahovnice, pjesmama sa nacionalnim nabojem, itd.. itd.. sve ono što je u Hrvatskoj desetljećima bio zatirano i zabranjivano, sada se želi utrpati u "ustaštvo" i zabraniti... Kao što sam već x puta pisao po portalima, Hrvatskoj treba balans. Ja sam 80-ih na sjevernoj Maksimirskoj tribini vikao "za dom spremni", kad se za to moglo zvršiti u "miliciji" na batinjanju i ostati bez bubrega.. ne zato što podržavam ustaštvo ili njegovu obnovu, (naprotiv) nego iz protesta i inata... iz potrebe za balansom. Kad KPJ i Tito budu jednako kriminalizirani kao i Pavelić i ustaški pokret, stvari će se promijeniti... ne prije. Kad petokraka bude jedanako tretirana kao i slovo U, onda ćemo napredovati. Kada svi shvate i javno priznaju da ako je Pavelić "mali Hitler", da je onda TIto svakako "mali Staljin"... onda možemo pričati o zatvaranju crnih rupa iz prošlosti... kad svi shvate da su Križni put i stratišta po Hrvatskoj jednako strašan zločin kao i Jasenovac... onda možemo naprijed. Kad SDP konačno shvati da se mora odreći Tita i SKH nasljeđa... onda će politička scena u Hrvata sazrijeti... Hrvati to moraju konačno jednom u glavama posložiti.

DU
Deleted user
14:46 02.02.2018.

.....dok Vi budete novinarka i dok imamo hrvatiće umjesto Hrvata na vlasti budemo draga gospođo pušili da se sve praši....

Avatar aunick
aunick
11:11 03.02.2018.

Vucica treba docekati onako kako to njemu godi. Prirediti malu zakusku (meze - da i srbijanci razumiju) u dobro ozvucenoj prostoriji uz prisustv o novinara, uz kavicu, prikazati zbirku vucicevih poznatih govora sa Hrvatskih prostora. Dodati tome i onu njegovu; "za jednog srbina 100 muslimana" . To treba prikazati i objasniti covjeku da mi uvazavamo njegovo pravo na razlike i njegovu uvjek prisutnu brigu za srbijanskie interese. Ni za sto se on netreba izvinjavati. Hajmo jos jednom pokusati rijesiti koji otvoreni proble, hajmo se sloziti da se ne slazemo pa onda zid na granicu a nesporazume na medjunarodne sudove. Zlocine u Jasenovcu i drugdje istraziti, po sugestijama Gospodina Letice. Srbijanska mitomanija i lazi su jednostavno gadljive.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije