Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBRAČUN S NARKOBOSSOM

Aleksandar Vučić uhitit će Darka Šarića?!

aleksandar vučić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
05.12.2013.
u 12:15

Potpredsjednik vlade ‘nestao’ iz javnosti. Sprema akciju, tumači se

Prvi potpredsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić već se tri tjedna ne pojavljuje u medijima, što je za njega prilično neuobičajeno, a beogradski Blic tvrdi da je to zato što se priprema velika akcija uhićenja narkobossa Darka Šarića, podrijetlom iz Pljevlja u Crnoj Gori, koji je u bijegu već gotovo četiri godine. Obračun s tom mrežom krijumčara droge najavljivan je već nekoliko puta, sam Vučić je to obećavao, najavio i rok do 1. srpnja, a sad se, piše Blic, u zatvorenom krugu istražitelja priprema velika operacija uhićenja narkobossa koji je među svojim suradnicima imao ljude iz zemalja bivše Jugoslavije, koji je imao i slovensku putovnicu, a s njegovim suradnicima sastajao se i aktualni premijer i tadašnji ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić.

Dačića je u veljači priča o sastancima s Rodoljubom Radulovićem umalo stajala položaja, ali spasilo ga je to što je u tom trenutku bio važan kao pregovarač s Kosovom. Uhićenje velikog narkobossa moglo bi rasplesti i priču o privatizaciji u Srbiji jer je golem novac korišten za kupnju tvrtki, i u BiH i u Crnoj Gori. A bilo bi dobro da se raspletu i Šarićeve veze s nizom političara, možda bi se moglo doznati i kako to da o njemu nitko nije znao ništa, osim kao o poduzetniku koji se bavi, među ostalim, i dječjim vrtićima, sve dok u studenom 2009. godine u Urugvaju Američka agencija za borbu protiv narkotika (DEA) nije zaplijenila 2,2 tone kokaina vrijednog najmanje stotinu milijuna dolara, za koje se ispostavilo da ih je Šarić naručio i platio. Do tada je vodio uobičajen život, bez ekscesa, daleko od očiju javnosti. Ostao je i duboko ispod policijskog radara.

Izgradio cijelo carstvo

Kako to da je Šarić mogao izgraditi cijelo carstvo, a policija nema pojma da je riječ o tonama droge i stotinama milijuna dolara? Sve upućuje na to da je imao moćnu mrežu zaštitnika. Primjerice, još 2007. godine uhićen je Darkov mlađi brat Duško Šarić, zbog sumnje da se u garaži koja je bila unajmljena na njegovo ime čuvao heroin, ali je pušten jer, eto, nije bilo dokaza. Prije godinu i pol dana Duško Šarić u Crnoj Gori osuđen je nepravomoćno na osam godina zatvora jer je od 2007. do kraja 2010. godine prao novac – čak 21,3 milijun eura – zarađen u organiziranom kriminalu, a u ožujku ove godine Apelacijski sud u Podgorici presudu je ukinuo i vratio u novi postupak. Zbog sličnog djela, pranja novca zarađenog na drogi, pala je presuda u srpnju ove godine u Banjoj Luci, Zoran Ćopić osuđen je na četiri i pol godine zbog pranja novca Darka Šarića, oko četiri milijuna eura.

Novac se, tako, godinama zarađivao na drogi, njime su se kupovale tvrtke u Srbiji i susjedstvu, a što su radili obavještajci? Prema informacijama anonimnog izvora emisije Insajder, s dolaskom Rade Bulatovića na čelo obavještajne agencije BIA stigla je i usmena naredba da se prekida rad na praćenju organiziranog kriminala jer da to nije posao agencije. Rade Bulatović bio je savjetnik predsjednika Vojislava Koštunice do ožujka 2003. godine, do ubojstva Zorana Đinđića, tada je uhićen pod sumnjom da je bio povezan s organizatorima ubojstava. Nakon toga vratio se na vlast – direktor BIA-e bio je od 2004. do 2008. godine, potom je otišao, a danas je srbijanski veleposlanik u Ukrajini, što je izazvalo prosvjede oporbe zbog rehabilitiranja osoba iz doba Vojislava Koštunice. Kako bilo, neobično je što je ulazak goleme količine novca u Srbiju, osobito u privatizaciju, promaknuo očima države.

“Kad je posrijedi ovako velika količina novca, onda je sigurno sustavni propust, a ne pojedinačni, kakvi se u svakoj zemlji događaju. Kad je riječ o ulazu ovolikog novca, za koji znamo da potječe od droge, onda je očito postojao sistemski problem”, rekao je prije nekoliko godina za emisiju Insajder tadašnji državni tajnik u ministarstvu pravde Slobodan Homen. Za Al Jazeeru Balkans u utorak navečer govorio je Drew Sullivan, urednik međunarodnog projekta izvještavanja o organiziranom kriminalu i korupciji. On tvrdi da su Kosovo i Crna Gora pod jakim utjecajem narkokartela, a Srbija ima problema s vezama političkih stranaka i šefova krijumčara podsjećajući kako Darko Šarić još nije uhićen te kako je imao kafić u zgradi jedne od političkih stranaka, Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića. Hoće li i dokle doći istražitelji Aleksandra Vučića? Ta će se priča zacijelo pomno pratiti u Crnoj Gori. Mnogi su, naime, uvjereni da se Šarić krije u rodnoj Crnoj Gori, gdje ima podršku i moćne veze, a pisalo se i o udjelima u crnogorskim novinama. Crnogorske vlasti to su demantirale.

Droga nesmetano kola

U Beogradu se sad pitaju i koja je svrha najavljivanja uhićenja i sumnjaju da će ga zaista i biti. Kako bilo, droga još nesmetano kola Srbijom pa su ovih dana građani u beogradskom naselju Lazarevac izazvali pravu buru jer su na Facebooku objavili imena i slike osoba za koje tvrde da su narkodileri. Nakon toga je i policija morala otići korak dalje te su neki od njih uhićeni. Dosadašnji pokušaji policije da dođe bliže Darku Šariću nisu uspijevali i zato što su informacije curile pa je Šarić, za kojeg se tvrdilo da se krije i u BiH i u Albaniji, izbjegao uhićenje. Sad se pak sprema dosad najveća akcija u borbi protiv krijumčara, sve je spremno i samo se čeka pravi trenutak – izjavio je izvor blizak istrazi Blicu. Na istrazi radi poseban tim kako bi se izbjeglo curenje informacija, ali, kako vidimo, informacije su ipak procurile u medije.

Komentara 2

Avatar MK2
MK2
16:36 06.12.2013.

Joj kakav li samo napredak u borbi protiv kriminala... ...mora da je Srbija odma opet postala regionalni lider - hahahahaha Ma kad ce nas pustit na miru sa ovakvim glupostima?!

Avatar Hr98
Hr98
14:41 05.12.2013.

šariću, šalji lovicu ili si u ćorci ubrzo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije