Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.10.2017. u 20:25

Što je u ljeto 1990. činio balvanima, Beograd sad pokušava ponoviti panjevima poput ove dvojice. Destabilizacija Hrvatske glavni je cilj i naša politika na tu igru više ne smije pristajati.

Što je dozvoljeno Jupiteru, nije dozvoljeno volu. A u okvirima Europske unije Njemačka je Jupiter, a Hrvatska vol, pa tako ne treba čuditi da Angela Merkel bez većih problema zabrani turskim ministrima i samom Erdoğanu govor pred pripadnicima turske dijaspore u Njemačkoj, dok bi se Hrvatska suočila s velikim diplomatskim izazovima da odluči isto napraviti Vučiću i njegovim emisarima. I svejedno bi to trebala učiniti.

Nakon Vučićevog osobnog izaslanika Vladimira Božovića koji je iskoristio božićni domjenak Srpskog narodnog vijeća za odapinjanje otrovnih strelica, svoj je posjet Hrvatskoj u još jednoj prigodi vjerskog karaktera za iste svrhe iskoristio i drugi voždov udarač Aleksandar Vulin. Što je u ljeto 1990. činio balvanima, Beograd sad pokušava ponoviti panjevima poput ove dvojice. Destabilizacija Hrvatske glavni je cilj i naša politika na tu igru više ne smije pristajati.

Pravi odgovor na srpske provokacije nije zaoštravanje sa srpskom nacionalnom manjinom, nego upravo suprotno – njezino odvajanje od Srbije. Bivši ministar Stier propustio je svojevremeno odgovoriti Božoviću kako hrvatskim Srbima ne treba zaštita Srbije jer oni imaju svoju državu koja će njihove živote i imovinu, kao i svih ostalih građana, štititi svim dostupnim sredstvima i tu grešku ne smijemo ponoviti. Ako Srbija već na hrvatske Srbe gleda kao na potrošni materijal i topovsko meso, Hrvatska si taj luksuz ne može dozvoliti. To bi značilo da joj kao državi njezini građani ništa ne znače čime bi smisao njezina postojanja bio doveden u pitanje.

Kako bi zaštitila sebe od destabilizacije, a svoje građane od širenja mržnje, Hrvatska bi Vučiću i njegovim huškačima trebala dati vritnjak i zabraniti im dolazak u Hrvatsku kad se ne radi o državnom posjetu s jasnim protokolom. Za sve ostale prigode Srbija ima svoju veleposlanicu u Zagrebu.

Korištenje vjerskih prigoda za pokušaje krivotvorenja prošlosti i manipuliranje hrvatskim Srbima jasno pokazuje da službeni Beograd zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom nema namjeru graditi konstruktivne dobrosusjedske odnose i zdravi ekumenizam koji će jamčiti mir i stabilnost u jednom trusnom, poviješću opterećenom i ratovima istraumatiziranom području. Hrvatska politika tu činjenicu treba uvažiti i sukladno njoj se početi ponašati. Istinabog, slatka je ta jabuka koju srbijanska guja nudi hrvatskim političarima jer ovdje se na niskim strastima dobivaju izbori. Svaka suluda tvrdnja iz Beograda traži odgovor iz Zagreba i takva platforma za dokazivanje domoljublja odgovara objema stranama. No, poseban bi domoljubni čin bio ne pristajati više na takvu igru jer postoje puno plemenitiji i unosniji sportovi od hrvanja s Beogradom u balkanskom blatu.

Budući da Hrvatsku u tom blatu mnogi žele zadržati, pritiska neće nedostajati. No, on nas svakako očekuje želimo li zatvoriti brojna otvorena pitanja sa Srbijom za trajanja njezinih pregovora s Europskom unijom. Bruxellesu naši zahtjevi kompliciraju situaciju u nezgodnom trenutku, a nama zgodnijega u doglednoj budućnosti neće biti i to je realnost koju moramo prihvatiti. Zaštita nacionalnih interesa rijetko kad je lagan posao, a mi svoje političare, iako oni to često zaboravljaju, pošteno plaćamo da ga za nas obavljaju.

Komentara 75

Avatar navijač
navijač
21:58 04.10.2017.

Hrvatskoj treba dvo - trećinska vlada koja bi mogla mjenjati ustav . Dok god ne budemo tako glasali , bit će i Vućića i Daćića i Pupovaca. Zato se forsiraju podjele u hrvatskom narodu.

IC
ICCO
21:41 04.10.2017.

Nadam se da je ovo trajno zbogom Vučiću u Hrvatsku ! Hvala ne dolazi a Vulinu trajno zabraniti dolazak u Hrvatsku zbog raspirivanja mržnje. I kako može srpska uniforma i ministar obrane a ne recimo kulture biti na patrijarovanju uu Hrvatskoj? Provokacija i samo provokacija!

LU
Lujo123
20:55 04.10.2017.

preko akademika Pečarića dobih prelijepu pjesmu: ------------------------------------------ BISKUPU VLADI KOŠIĆU Djedi moji nisu bili Jude, Prelivode niti izdajice, Nisu ime prodali za škude Već braniše slavu trobojnice. I u meni živi duša djeda, Rod svoj ljubim, a ljubim i Boga.a. Zar da oko gorku patnju gleda, Da ne žali brata hrvatskoga? Oj žalim ga i plačem sa njime, Glas ću dizat, ko Stepinac što je. Za Dom spreman i za Krista ime Branim slavu Kroacije svoje! Zalud sikće otrovnica ljuta, Crven-jezik uzalud paluca, Neće Vlado skrenut s pravog puta Dok u njemu srce roda kuca. Marija Dubravac, Brisbane

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije