Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.04.2016. u 23:30

Predizbori u Wisconsinu mogli bi biti prekretnica, i to u korist Teda Cruza. Stoga je iz dana u dan sve izglednije da među republikancima neće biti pravog pobjednika

Predizbori u Wisconsinu mogli bi biti važna prekretnica u republikanskoj utrci za predsjedničkog kandidata. Upravo to je država na koju je računao Donald Trump i nadao se sigurnoj pobjedi. No nakon niza totalno besmislenih skandala, promijenila se sreća pa se Trumpu sada smiješi poraz, koji bi mogao biti prvi čavao u lijesu njegove kandidature.

Istraživanja su pokazala da njegov protivnik Ted Cruz ima oko deset posto prednosti. Iako to nije prednost koja jamči premoćnu pobjedu, treba napomenuti da je Trumpovo vodstvo upravo u Wisconsinu doprije dva tjedna bilo sasvim neupitno, i to zato što je to država koja ima jak industrijski sektor u kojem radnici pretežno bijelci protestanske vjerosipovijesti, što je biračka baza koja Trumpu najbolje odgovara. To su ujedno birači koji nisu izrazito konzervativni poput onih u državama na jugu u kojima je Cruz pobjeđivao.

Upravo bi zbog toga njegova pobjeda u Wisconsinu mogla potpuno preokrenuti trendove. Voditelji su njegove kampanje optimistični, i to samo zbog jednog razloga – Cruz, prvi put otkako je objavio kandidaturu, uspio je oko sebe okupiti birače koje u nekim normalnim okolnostima nikada ne bi mogao pridobiti. Pobjeda u Wisconsinu donijela bi mu potvrdu da je on jedini kandidat koji se može suprotstaviti Trumpu.

Trump će vjerojatno pobijediti u svojoj matičnoj državi New Yorku, no Cruzov stožer tvrdi da mu ta pobjeda neće nanijeti veliku štetu. U osnovi veću bi mu štetu mogao nanijeti John Kasich, koji u državama New Yorku i Pennsylvaniji stoji bolje od Cruza. No ono što i dalje ostaje upitno jest hoće li Cruzu poći za rukom da prikupi magičnih 1237 delegatskih ruku potrebnih za stranačku nominaciju? To će pitanje vjerojatno ostati bez konkretnog odgovora sve do 7. lipnja kada se održavaju posljednji predizbori. No čini mi se da je sve izglednija mogućnost da nitko ne prikupi dovoljno ruku. U tom slučaju republikanska konvencija koja se održava sredinom srpnja u Clevelandu mogla bi se pretvoriti u krvavo političko bojno polje na kojem bi žrtvom mogla postati i sama stranka. Trump je već najavio kako smatra da njemu pripada nominacija i da će biti ozbiljnih nereda ako mu stranka tu nominaciju ne dodijeli.

U tom trenutku bi njegova biračka baza zaista mogla eksplodirati. Stoga nije čudno što su se brojni američki politički komentatori počeli pitati što će se u tom slučaju dogoditi sa svom tom ljutnjom i bijesom koji opasno tinja među Trumpovim biračima? Jedan od njih napisao je da su oni “previše ljutiti da bi mirno sjedili, da ih ima previše da bi ih bilo tko ignorirao, a istodobno ima ih premalo da izaberu Trumpa za predsjednika”. Također naglašava da se ta ljutnja u redovima bijele radničke klase, koja se osjeća sve ugroženijom i sve više na margini društva, gomila već pedesetak godina. U slučaju Trumpova poraza biti će je možda čak nemoguće kanalizirati.

Trump će možda otići s političke scene, no oni koji su bili na rubu da ga ubace u predsjedničku utrku neće nestati. Oni će pronaći nekom novom vođi koji će biti puno inteligentniji i taktičniji od Trumpa.

>>Donald Trump promijenio izjavu: 'Trebalo bi kazniti liječnike koji izvode pobačaj'

>>Slovenci svog zeta Trumpa ne bi htjeli za američkog predsjednika

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije