Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.03.2019. u 17:00

Naše se Ministarstvo vanjskih poslova upustilo u uzaludnu misiju povijesno-žrtvoslovnog preodgoja austrijskih medija

Naše se Ministarstvo vanjskih poslova upustilo u uzaludnu misiju povijesno-žrtvoslovnog preodgoja austrijskih medija. Poslali su im priopćenje u kojem izražavaju duboko žaljenje zbog percepcije događaja u austrijskoj javnosti koja u okupljanju na Bleiburškom polju vidi “fašističku zabavu”, “najveće okupljanje neonacista u EU”, “skup ekstremne desnice” ili “skup ustaša”. Premda, za naše sitne unutarpolitičke potrebe, nema što, priopćenje odlično zvuči. U svojoj lekciji MVP obrazlaže kako je riječ o “grubom poopćavanju u izvješćima medija”, što mi u Hrvatskoj doživljavamo kao bolnu uvredu.

Što baš nije posve točno jer, iako je čak i Vlada Ivice Račana bila pokrovitelj odavanja počasti žrtvama, ipak je 2012. Vlada Zorana Milanovića nakon 11 godina ukinula pokroviteljstvo nad komemoracijom “zbog zlouporabe žrtava i ustaške ikonografije”. Dio Hrvata odobrava što je austrijski zakonodavac nedavno omogućio strogo kažnjavanje isticanja ustaške simbolike. Već je lani i Crkva u Koruškoj pooštrila zahtjeve i to što su ove godine odbili molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanje mise ne iznenađuje. Jedno je komemorirati masovne žrtve zločina, smaknute vojnike i civile bez suda, a sasvim drugo to koristiti za veličanje zločinačke tvorevine koja je prakticirala rasističke zakone.

Bez obzira na to kako mi neku anticivilizacijsku ikonografiju percipirali, kao masovnu ili kao pojedinačnu provokaciju pojedinaca mentalno zamrznutih u bivšim vremenima, Austrijancima je očigledno svega dosta. Stoga bi našoj Vladi bilo pametnije da poradi na svome preodgoju pa da se konačno upitaju zašto se to događa. Stoga, što se austrijskih medija tiče, valja se poslužiti riječima našeg premijera: “Ajmo stvari malo primiriti. Više se dramatizira nego što problem postoji.” Što se za odnos Vlade Andreja Plenkovića prema ustaškoj ikonografiji baš i ne može reći. I na štetu moderne RH i svih koji misle isključivo na žrtve u Bleiburgu.

Ključne riječi

Komentara 14

OK
okolo
17:27 16.03.2019.

jje je..u pravu je marinko, treba zatrpat barbarin rov, zabetonirat sve jame, treba zabranit bilo kakvu izgradnju u velikom djelu zagreba da kosti ustašastrašnih, njihovih žena i djece ne uznemiravaju djecu i unuke njihovih zločinaca..

DU
Deleted user
17:28 16.03.2019.

Kad si gost u tuđoj kući - onda se ponašaš fino i taktično, uvažavajući tamošnje zakone i ljude, zar ne? Ne mogu likovi tamo ići pijani, u kojekakvim uniformama i salutirati ko da su u Hitlerjugendu, a imaju > 50 godina - što je bio slučaj prošle godine s jednim iz Dugopolja, koji kasnije završio u austrijskom "pržunu". Zamislite da npr. Mađari dolaze na Lonjsko polje odavati počast žrtvama i da se tamo dižu desnice, nose naci uniforme i tome slično. Naše bhu dale, a što je veliki nacionalno blago jer ih ima puno i posvuda, zaslužne za ovaj epilog - ne treba puno austrijskim vlastima da zbrejkaju tu nazovi komemoraciju. Da se odvijalo s puno pijeteta, mirno i bez političkih poruka - napatila bi se samo trava na polju kraj Bleiburga. Nećemo priznati da smo zapravo lošiji nego što se vidimo vlastitim očima - pa nam treba stranac da nas razotkrije. Kasno je sad!

Avatar Idler 3
Idler 3
18:41 16.03.2019.

Avstrijanci baš i ne znaju puno o tom al problem je nakaj drugega. Onih par provokatora kaj se redovito uslikavaju pred novinarima i nakon tog su vu svim medijima....drakonski ih kaznit i to bi bile to !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije