Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Bez nagodbe – svi su na gubitku

Pristane li Ramljak na zahtjev dobavljača, nagodba bi mogla biti postignuta i prije roka, odnosno prije 10. travnja
23. prosinca 2017. u 22:00 1 komentara 458 prikaza
Ante Ramljak i Marica Vidaković
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Unatoč buri koja se posljednja dva dana diže zbog nacrta nagodbe vjerovnika Agrokora, slika konačnog dogovora puno je jasnija. Jer bez obzira na sukob na relaciji Ramljak – dobavljači i činjenicu da glavnina mukotrpnih pregovora tek slijedi, većina igrača i zainteresiranih grupacija neće riskirati s propašću procesa.

Ivan Vrdoljak Burni pregovori HNS protiv nacrta nagodbe jer štiti banke, ne dobavljače

Jasno je da bi nepostizanjem nagodbe svi izgubili, a neki bi i propali. Stoga je očito da je najnovija drama samo dio pregovaračke taktike najslabije, ali za domaću ekonomiju najvažnije strane u procesu nagodbe – domaće prehrambene industrije. Riječ je o jednom od rijetko kvalitetnih sektora domaće prerađivačke industrije, još uvijek pretežno u hrvatskom vlasništvu. Za razliku od vlasničke strukture, budućnost mu nije upitna.

Kada se na stranu stavi teško prohodna šuma financijskih konstrukcija na kojima je sazdan nacrt nagodbe, jasno je da su pregovori zapeli na dvije točke. Suprotno općem uvjerenju, to nije visina otpisa duga, o čemu će se razgovarati tek u kasnijoj fazi, već tretman vjerovnika od kojih bi prema zamisli izvanredne uprave neki trebali dugove utjerivati preko krovne holding kompanije, dok su drugi tretirani kao vjerovnici pojedinih tvrtki unutar koncerna. S obzirom na činjenicu da je glavnina domaćih dobavljača usmjerena na Konzum kao tvrtku s najmanjom imovinom, prijepor je jasan.

Kako i sami dobavljači tvrde, otpis dijela duga nije problem, ali samo ako se radi kroz holding. U tom slučaju, smatraju najveći među njima, nagodba će se postići i prije 10. travnja. U slučaju da Ramljak pristane na ovaj zahtjev dobavljača, vjerojatno bi druga točka prijepora – tretman tzv. graničnog duga – bila lakše premostiva. Međutim, ako se to i riješi, još uvijek ostaje problem otplate roll-up kredita od 1,06 milijardi eura, koji na naplatu dolazi već u srpnju iduće godine. O tome se zasad malo raspravlja.

Ante Ramljak i Marica Vidaković
1 / 19
Marica Vidaković poderala nacrt plana nagodbe za Agrokor
Marica Vidaković poderala nacrt plana nagodbe za Agrokor NEĆE IĆI LAKO Marica Vidaković poderala Ramljakovu nagodbu! Ivica Todorić Ivica Todorić: 'Lex Agrokor je privatni deal koji je provela Martina Dalić' Zagreb: Ante Ramljak i Alastair Beveridge dali izjave za medije o Agrokoru Prijedlog nagodbe Osniva se ‘novi Agrokor’, svu imovinu preuzet će kreditori
Goran Ivanišević
ĐOKOVIĆEV TRENER
Goran Ivanišević: Uništio mi je život, zbog njega nisam mogao spavati
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti