Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UVODNIK

Agrokor je primjer što se može dogoditi Hrvatskoj bez reformi

Zagreb: Na konferenciji predstavljen novi povjerenik Agrokora Fabris Peruško
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
24.05.2018.
u 06:20

Porezne promjene ministra Marića dovele su do iskoraka koji nas vodi u eurozonu

Otkad smo u javnom prostoru počeli upotrebljavati riječ reforma, i to toliko često da se već i izlizala, nijedna ozbiljna reforma nije niti osmišljena niti provedena.

Iznimka je promjena u poreznom sustavu koju je prošle godine implementirao, a godinu prije započeo ministar financija Zdravko Marić. Promjene na tom polju nastavljaju i iduće godine, ali tek kad se porezni sustav osvježi, kada se zamijeni opterećenje rada opterećenjem imovine moći ćemo govoriti o potpunoj poreznoj reformi. Ipak, čak i mala izmjena bila je dovoljna da se ozbiljno srede javne financije i smanji javni dug države.

Kontrola rashoda i stimulativnije porezno okruženje za građane i poduzetnike, koje je stvorio Marić, Hrvatsku je dovelo do ispunjavanja svih uvjeta za uvođenje eura. Priznaje to i Europska komisija koja je stabilizaciju javnih financija izdvojila kao jedini ozbiljan pothvat Vlade u posljednje dvije godine.

Zagreb: Na konferenciji predstavljen novi povjerenik Agrokora Fabris Peruško
1/11

Uporno nam se u raznim izvještajima ponavljaju preporuke, kritike da ih ne prihvaćamo, te analize o tome koje smo mjere obećali provesti, a nismo. Hrvatska je jednostavna zemlja jer unaprijed znaš s kojim se problemima suočava, ali je problem da ima administraciju koja ih ne želi rješavati. Uzalud nama EK piše da trebamo uvesti porez na nekretnine, pomaknuti rok za odlazak u mirovinu na 67 godina života, provesti reformu javne uprave te bolje upravljati državnom imovinom jer mi to zapravo iz populističkih razloga ne želimo napraviti.

Šteta je za Hrvatsku da će u ovom naletu rasta ekonomije propustiti priliku da bezbolno provede dublje restrukturiranje sustava koji je neučinkovit i koji koči razvoj. Agrokor je bio primjer takvog sustava pa se u najgorem trenutku morao početi restrukturirati jer to nije napravljeno na vrijeme, a odlična je ilustracija onoga što se može dogoditi cijeloj Hrvatskoj ako se bude zatvaralo oči pred činjenicom da vrijeme rasta neće trajati zauvijek. Upozorava Europa, upozorava predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, a premijer Andrej Plenković zasad samo obećava. Zašto čeka?

Komentara 5

DU
Deleted user
06:43 24.05.2018.

Agrokor je primjer sto ce se dogoditi hrvatskoj ....ako to zele vjerovnici... ali oni imaju cilj i ostvarili su ga hrvatsku drzati u kolonijalnom polozaju i crpiti iz nje tj od hrvata sve sto mogu borba je nemilosrdna

FA
Fašira
08:52 24.05.2018.

A ako se uvede porez na nekretnine onda će se agrokor dogoditi hrvatskom narodu u svakom slučaju bolje da propadne država nego narod.

LA
Laganese
08:33 24.05.2018.

Zasto se dugo kasni sa reformama u Hrvatskoj na svim dijelovima pitanje je ? Lijenost, Neobrazovanost, Neiskustvo, takmicenje sa siromasnim EU drzavama umjesto sa bogatim EU drzavama ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije