Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Afganistan – prvi test za predsjednika Zorana Milanovića

U ovom trenutku nisu ugroženi samo hrvatski vojnici u Iraku, već svuda gdje su i američki vojnici
08. siječnja 2020. u 11:40 4 komentara 1180 prikaza
Hrvatski vojnici ispraćeni u NATO-ovu misiju u Litvu
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Hrvatski vojnici koji su bili u Iraku već su na sigurnom. U trenutku eskalacije krize i američkog atentata na zapovjednika Iranske revolucionarne garde Qasema Soleimanija u misiji NATO-a u Iraku zatekao se kontingent od sedam vojnika koji se trebao vratiti kući, kao i novi kontingent od sedam vojnika koji ga je trebao zamijeniti.

Sprovod iranskog generala HRVATI PREKIDAJU SVOJU MISIJU Iz Iraka povučeno 14 hrvatskih vojnika, na sigurnom su u Kuvajtu

Tako je 14 hrvatskih vojnika iz Iraka evakuirano u Kuvajt, odakle će se kontingent koji je završio misiju vratiti kući, dok će kontingent koji ga je trebao zamijeniti u Kuvajtu pričekati razvoj situacije. Irački parlament u nedjelju je donio rezoluciju kojom od svih stranih vojnika zahtijeva napuštanje Iraka, a misija NATO-a u toj zemlji zasad je suspendirana.

Video: Zoran Milanović obratio se medijima

Iako iz Ministarstva obrane tvrde da vojnicima u Kuvajtu ne prijeti nikakva opasnost, problem sigurnosti hrvatskih vojnika u tom dijelu svijeta time nije riješen. Naime, u ovom trenutku nisu ugroženi samo hrvatski vojnici u Iraku, nego svuda gdje su raspoređeni i američki vojnici, koji bi mogli postati ciljevi napada proiranskih snaga, ponajprije u Afganistanu, gdje se nalazi 110 hrvatskih vojnika.

Izabrani predsjednik Zoran Milanović još je kao kandidat na početku kampanje u ljeto prošle godine predložio potpuno povlačenje hrvatskih vojnika iz Afganistana tvrdeći kako to “nije naš rat, pa čak ni NATO-ov rat”, podsjetivši kako je njegova Vlada smanjila broj hrvatskih vojnika u toj zemlji s 350 na 50, ali je taj broj kasnije ponovno povećan. Sada će se Milanovićeva predizborna obećanja suočiti sa stvarnošću. Kada je riječ o misiji u Afganistanu, svih ovih godina između HDZ-a i SDP-a nije bilo nikakvih razlika, a zadnju rotaciju hrvatskih vojnika u Afganistanu podržali su i vladajući i opozicijski zastupnici. Trebat će, kao i uvijek, konzultirati i saveznike u NATO-u.

Zoran Milanović PITALI GA ZA PREDSJEDNICU Milanović: Nije kriva ni za kakva kaznena djela, podržao bih njenu diplomatsku karijeru

Prije takve odluke Milanović će morati razgovarati s ministrom obrane Damirom Krstičevićem i premijerom Andrejom Plenković o trenutačnoj situaciji. Razum nalaže da takva odluka treba biti donesena konsenzualno, u dogovoru svih aktera, jer pitanja koja se tiču sigurnosti hrvatskih vojnika ne smiju biti predmet politikantstva i strančarenja. Bit će to prvi test za predsjednika Milanovića.

Norveška rukometna reprezntacija
Hrvatska u finalu
Pogledajte što norveški mediji pišu nakon poraza, još ne mogu vjerovati da neće u finalni boj
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
  • mikrogrizzly:

    Više nam je na vanjskopol. planu donijela ta vojna nazočnost u Afganistanu, rame uz rame s američkim postrojbama tamo - nego svi ostali potezi naših ambasadora po svijetu. Ukratko, to je neki muß - ako želimo am. zaštitu u presudnim ... prikaži još! pol. momentima, kao što je bio slučaj Gotovina, afera sa Slovenijom itd. Jasno se pozna tko je rekao : Odbij!

  • marinkova10:

    Nema taj milanovic pojma o zivotu