Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.10.2017. u 19:10

Činjenica jest da je Ivica Todorić doživio poslovni slom na prividnom vrhuncu svoje karijere, u trenutku kada je njegova korporacija godišnje vrtjela više od 50 milijardi kuna prometa.

U dva različita politička sistema, u potpuno drugačijem društvenom i gospodarskom kontekstu, u razmaku od 46 godina slične sudbine zadesile su oca i sina Todorić.

Ante Todorić kao uspješan menadžer osnovao je i razvio Agrokombinat, prehrambeni gigant koji je bio 60-ih godina prošlog stoljeća centar gospodarske i političke moći u socijalističkoj Hrvatskoj. Poslovna karijera nasilno mu je okončana uhićenjem i presudom 1971. Presudila mu je politika. Sin Ivica stvorio je privatni mastodont sagrađen na bivšim poljoprivrednim i prehrambenim kombinatima i maloprodajnom lancu. U demokratskoj Hrvatskoj karijera mu je okončana urušavanjem poslovnog carstva u liberalno-kapitalističkim uvjetima i jučerašnjim izdavanjem uhidbenog naloga. Presudilo mu je tržište. Iako su se razvili u dva oprečna gospodarska i politička sustava, otac i sin Todorić imaju istu strategiju obrane. Obojica se, naime, prikazuju žrtvama političkog establišmenta za koji su postali prejaki.

Na stranu činjenica da ni jedan ni drugi bez svesrdne potpore te iste politike ne bi u poslovnom smislu postigli to što jesu. I dok se slučaj Todorića starijeg iz današnje perspektive benevolentno promatra u kontekstu tadašnjeg totalitarnog sustava, bit će zanimljivo za koje desetljeće proučavati pravosudni epilog u slučaju Todorića mlađeg. Ako ga uopće bude. Činjenica jest da je Ivica Todorić doživio poslovni slom na prividnom vrhuncu svoje karijere, u trenutku kada je njegova korporacija godišnje vrtjela više od 50 milijardi kuna prometa.

Ivica Todorić
1/55

Pokazalo se, međutim, da je Agrokor bio kula od karata, s izvrsnom vanjštinom, ali debelo korodiranom nosivom konstrukcijom čije su opasne pukotine postale vidljive negdje krajem prošle godine, na što je prava upozorila već u siječnju jedna od vodećih svjetskih rejting-agencija. Niz događaja koji je uslijedio kulminirao je izglasavanjem Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH, tzv. lex Agrokor i Todorićevim potpisom koji je taj zakon aktivirao. Rad državne izvanredne uprave u Agrokoru na čelu s Antom Ramljakom rezultirao je zasad revidiranim financijskim izvještajima, prema kojima Agrokor vrijedi 20 milijardi kuna manje nego što je to Todorić prikazivao, kaznenom prijavom protiv Todorića i jučerašnjom akcijom policije i DORH-a.

Kako će slučaj Agrokor završiti u poslovnom smislu, zasad je teško predvidjeti. Kao što je nemoguće prognozirati ishod kazneno-pravosudnog segmenta ove afere. Oba su segmenta važna. Za budućnost domaćeg gospodarstva važno je kako će izgledati konačna nagodba s vjerovnicima, koliko će biti otpisa potraživanja te hoće li tvrtke iz sastava koncerna, poput Konzuma, nastaviti s poslovanjem. U konačnici, zbog toga se Vlada i uplela u čitavu priču preko lex Agrokor, preuzimajući na sebe rizik budućih tužbi. Naglasimo još jednom – svjesno i opravdano. Jer, da izgubi i sve tužbe, šteta će biti manja nego što bi bila da se Agrokor urušio u nekontroliranom stečaju. S društvenog aspekta, ništa manje važna nije uloga državnih tijela u raspetljavanju kaznenih odgovornosti aktera koji su doveli do ovoga.

Upravo je stoga važno da Saborsko istražno povjerenstvo odradi svoj dio posla i raspetlja političke niti koje su se desetljećima plele oko Agrokora. Pravosudna i politička istraga, samo ako se paralelno provode, mogu rezultirati onime što svi priželjkujemo – demontažom netransparentnog, klijentelističkog i nepoštenog oblika kapitalizma kakav je Hrvatska podržavala do jučer.

Komentara 13

LA
lanemoje
19:46 16.10.2017.

Agrokorom se trebaju baviti isključivo DORH i MUP.

DU
Deleted user
19:39 16.10.2017.

Saborsko povjernstvo niti moze niti je u stanju napraviti bilo sto korisno i suvislo povjerenstvo je cisti promasaj politicki sustav u drzavi hrvatskoj je potpuni promasaj.npr.sabor ne bi trebao imati vise od 60 zastupnika zupanije su zazivjele u hrvata i moraju postati izborne jedinice plus zg kao posebna i jedinstvena izborna jedinica itd

B2
bokida 2
20:30 16.10.2017.

Nikakva povjerenstva tu nemaju mjesta. Šta će onaj Maras koji nije za kućni savjet kopati po tome. Samo policija,hapšenja i zatvori za pljačkaše koji se naslađuju sirotinji sa proslavama rođendana od 100000 eura i gaćama sa zlatnim nitima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije