Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.02.2020. u 06:00

Dok se u Italiji, a i u Hrvatskoj želi sačuvati propale tvrtke bivše industrije te političari troše vrijeme u raspravama, primjerice, o zatvaranju čeličane i drugih zastarjelih tvrtki, svjetske visokotehnološke kompanije već su zastarjele

Novi šef Googleove krovne tvrtke Alphabet osnovane 2015. i dugogodišnji šef Googlea, Amerikanac indijskog podrijetla Sundar Pichai (47) nabrojio je slabe točke kompanije kojoj je na čelu tek dva mjeseca.

Na smanjenje vrijednosti dionica multinacionalne kompanije koja se bavi internetskim uslugama i proizvodima utjecalo je i usporavanje prihoda od oglasa, na što u određenoj mjeri utječu novi zakoni o privatnosti i povećanje kontrole nadzornih vlasti.

Prema pisanju njemačkog lista Handelsblatt, pet je osnovnih pitanja koja zabrinjavaju Google. Prvo, uskoro će se internetom surfati ne uz pomoć tipkovnice, miša ili zaslona osjetljivog na dodir, već glasom ili pokretima. Korištenje zaslona osjetljivog na dodir kao sredstva komunikacije s računalom bilo je do prije nešto više od 10 godina nešto što se viđalo samo na filmovima, a već sada to je zastarjelo.

Drugi je Alphabetov problem YouTube na kojem ima svega i svačega, pa i lošeg ukusa, a to odbija one koji bi tamo objavljivali oglase. Treći je problem računalstvo u oblaku (cloud computing) jer Google zaostaje za Amazonom i raste sporije od Microsofta. Četvrti problem je potreba velikih ulaganja, koja bi, eventualno, mogla donijeti neku zaradu tek za desetak godina.

Riječ o ulaganjima u, primjerice, balone uz pomoć kojih će se s internetom moći povezivati i najudaljenija sela na Zemlji, zatim vjetroelektrane postavljene na zmajeve, u eksperimente za izvlačenje hidrogena iz mora kojima bi se proizvodila goriva koja ne zagađuju itd.

Najzad, problem je što više nije prestižno raditi u Googleu. Zaposlenici nemaju besplatnu hranu u menzi, kao ni pauzu tijekom koje su mogli i zadrijemati. Ukinute su mnoge povlastice, bilo je i prosvjeda te je atmosfera narušena. Mnogi menadžeri već su počeli napuštati Google.

Dok se u Italiji, a i u Hrvatskoj želi sačuvati propale tvrtke bivše industrije te političari troše vrijeme u raspravama, primjerice, o zatvaranju čeličane i drugih zastarjelih tvrtki, svjetske visokotehnološke kompanije već su zastarjele.

Zapravo, zastarjela su promišljanja političara jer poduzetnici ipak nešto poduzimaju kako bi bili ukorak s promjenama.

Ključne riječi

Komentara 2

KK
Kvrgava Klada
13:22 13.02.2020.

Teško da je Google (Alphabet) zastario. Pa oni se bave razvojem umjetne inteligencije, razvijaju kvantno računalo, autonomna vozila, razvoj u zdravstvu, razvoj robota i tko zna što još sve.

DU
Deleted user
08:31 10.02.2020.

Novi zakoni o privatnosti trebale bi se odnositi i na religijske organizacije koje često kradu ljudska prava. Ako one nisu zastarjele, ne znam tko je, ali Google sigurno nije jer ima npr. „Google Lunar X Prize” - kako privatnom letjelicom na Mjesec...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije