Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

A što ako je danas već i Google zastario?

Dok se u Italiji, a i u Hrvatskoj želi sačuvati propale tvrtke bivše industrije te političari troše vrijeme u raspravama, primjerice, o zatvaranju čeličane i drugih zastarjelih tvrtki, svjetske visokotehnološke kompanije već su zastarjele
10. veljače 2020. u 06:00 2 komentara 1346 prikaza
Google
Foto: Reuters/PIXSELL

Novi šef Googleove krovne tvrtke Alphabet osnovane 2015. i dugogodišnji šef Googlea, Amerikanac indijskog podrijetla Sundar Pichai (47) nabrojio je slabe točke kompanije kojoj je na čelu tek dva mjeseca.

Google PRETRAŽIVANJE Google uvodi novitete, evo što će od danas biti dostupno

Na smanjenje vrijednosti dionica multinacionalne kompanije koja se bavi internetskim uslugama i proizvodima utjecalo je i usporavanje prihoda od oglasa, na što u određenoj mjeri utječu novi zakoni o privatnosti i povećanje kontrole nadzornih vlasti.

Prema pisanju njemačkog lista Handelsblatt, pet je osnovnih pitanja koja zabrinjavaju Google. Prvo, uskoro će se internetom surfati ne uz pomoć tipkovnice, miša ili zaslona osjetljivog na dodir, već glasom ili pokretima. Korištenje zaslona osjetljivog na dodir kao sredstva komunikacije s računalom bilo je do prije nešto više od 10 godina nešto što se viđalo samo na filmovima, a već sada to je zastarjelo.

Drugi je Alphabetov problem YouTube na kojem ima svega i svačega, pa i lošeg ukusa, a to odbija one koji bi tamo objavljivali oglase. Treći je problem računalstvo u oblaku (cloud computing) jer Google zaostaje za Amazonom i raste sporije od Microsofta. Četvrti problem je potreba velikih ulaganja, koja bi, eventualno, mogla donijeti neku zaradu tek za desetak godina.

Stop monopolu Amazon, Apple, Google i Facebook pod istragama

Riječ o ulaganjima u, primjerice, balone uz pomoć kojih će se s internetom moći povezivati i najudaljenija sela na Zemlji, zatim vjetroelektrane postavljene na zmajeve, u eksperimente za izvlačenje hidrogena iz mora kojima bi se proizvodila goriva koja ne zagađuju itd.

Najzad, problem je što više nije prestižno raditi u Googleu. Zaposlenici nemaju besplatnu hranu u menzi, kao ni pauzu tijekom koje su mogli i zadrijemati. Ukinute su mnoge povlastice, bilo je i prosvjeda te je atmosfera narušena. Mnogi menadžeri već su počeli napuštati Google.

Dok se u Italiji, a i u Hrvatskoj želi sačuvati propale tvrtke bivše industrije te političari troše vrijeme u raspravama, primjerice, o zatvaranju čeličane i drugih zastarjelih tvrtki, svjetske visokotehnološke kompanije već su zastarjele.

Kako bi bez njega? Google danas slavi 21. rođendan, a evo kako je sve krenulo i koji su najtraženiji pojmovi

Zapravo, zastarjela su promišljanja političara jer poduzetnici ipak nešto poduzimaju kako bi bili ukorak s promjenama.

Petra Dugandžić
detalji privukli pažnju
Petra Dugandžić prodaje svoj luksuzni stan u Zagrebu, a ovu prostoriju priželjkuju brojne Hrvatice
Bruketa&Žinić&Grey
Bruketa&Žinić&Grey
Ideje koje donose rezultate
  • Kvrgava Klada:

    Teško da je Google (Alphabet) zastario. Pa oni se bave razvojem umjetne inteligencije, razvijaju kvantno računalo, autonomna vozila, razvoj u zdravstvu, razvoj robota i tko zna što još sve.

  • Avatar Xsavi Zelton
    Xsavi Zelton:

    Novi zakoni o privatnosti trebale bi se odnositi i na religijske organizacije koje često kradu ljudska prava. Ako one nisu zastarjele, ne znam tko je, ali Google sigurno nije jer ima npr. „Google Lunar X Prize” - kako privatnom letjelicom na Mjesec...