Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.05.2019. u 10:12

Sindikati su produljenje radnog vijeka nametnuli kao ključnu temu kampanje za europarlamentarne izbore i pridobili građane na svoju stranu. Ako ćemo pravo, to i jest europska tema jer je dospjela u fokus Plenkovićeve Vlade na inzistiranje Europske komisije

Činilo se da je rad do 67 godina zatvorena priča, no sindikalni inat i loš odgovor vlasti na nj doveli su do toga da se u Hrvatskoj iznova otvara pitanje produljenja radnog vijeka, i to šest godina nakon što je rad do 67 ozakonjen. Kako se to dogodilo? Kad bi se moglo vratiti vrijeme, ministar rada Marko Pavić vjerojatno bi vodio priču drukčije nego što je to činio u drugom dijelu prošle godine, no besmisleno je pozivati se na naknadnu pamet.

Sindikati su produljenje radnog vijeka nametnuli kao ključnu temu kampanje za europarlamentarne izbore i pridobili građane na svoju stranu. Ako ćemo pravo, to i jest europska tema jer je dospjela u fokus Plenkovićeve Vlade na inzistiranje Europske komisije. No, više od 600.000 potpisa na sindikalnu inicijativu “previše je” da bi premijer Plenković samo slegnuo ramenima i rekao “pa dobro i to je demokracija, referendum za Brexit imao je gore posljedice i svejedno je prošao”. To je poruka njemu i njegovoj stranci da su ljudi frustrirani postupcima vlasti.

Zagreb: Inicijativa "67 je previše" prikupila više od 600.000 potpisa
1/13

Preostaje mu stoga da slijedi zakonsku proceduru pa kamo god nas ona odvede. Dva su moguća odgovora na sindikalne zahtjeve, jedan da Vlada sama pokrene proceduru izmjene tek donesenih mirovinskih zakona, a drugi da vrući krumpir preseli na Ustavni sud koji će presjeći smije li se o sindikalnim pitanjima odlučivati na referendumu i nakon toga, ako suci kažu potvrdno, prepusti građanima da se izjasne.

Na stranu sindikata na kraju je stalo i staro i mlado, i lijevo i desno, i to sigurno nije ugodna poruka za vladajuću stranku koja osim oporbe u vlastitim redovima i nema jakog protivnika u sadašnjoj opoziciji. Hrvatski potpisi nisu ugodna vijest ni za Bruxelles koji nije bio zadovoljan tempom koji je po pitanju radnog vremena odredila Milanovićeva Vlada pa su i oni pritiskanjem na vlast u Zagrebu proizveli kontrareakciju sindikata.

U svoju obranu premijer Andrej Plenković već je nešto natuknuo o populizmu i narodu koji ne podržava reforme. Sklizak je to teren jer je niz ozbiljnih problema kojih se Vlada nije dotaknula, pa i u mirovinskom sustavu, da bi se odgovornost za nečinjenje prebacila na građane.

VIDEO Ministar Pavić o mirovinama i mjerama zapošljavanja:

Komentara 10

DU
Deleted user
13:52 13.05.2019.

Ovo je despet ili dispet naroda za prošle referendume koje je vlada zaustavila.

Avatar VinkoL
VinkoL
11:20 13.05.2019.

A jel može referendum o partizanskim mirovinama, o braniteljskim mirovinama kuhara, čistačica, činovnika koji frontu nisu vidjeli... o mirovinama sabornika, umjetnika, pjevača, "zaslužnih" sportskih djelatnika, sindikalnih "djelatnika"...? O nama koji nakon 40 (ČETRDESET!!) godina radnog staža imamo penziju 2.000 kuna?

NI
nibunika
15:46 13.05.2019.

Mirovinska reforma provedena je nakaradno. Ovom reformom Vlada nam je svima poručila da neće dirati privilegirane mirovine, koje su čak 2 - 3 puta veće od radničkih, one su nedodirljive, a njihov broj se još i povećava. Plenkovićeva Vlada očekujea očekuje da zaposleni nastave raditi još više i još duže (do 67. godine), da bi krpali proračun, i između ostalog osigurali sredstva za isplatu povlaštenih mirovina. Europska komisija je predložila da se povlaštene mirovine usklade s radničkim, odnosno da korespondiraju sa stvarnim stanjem u Hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije