Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
teška priča sina i kćeri poznatog poduzetnika

'Kamatar zbog kojeg mi se otac ubio tužbama želi do naše imovine'

morin cepetić
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/10
17.03.2016.
u 12:30

Kamatar s Kosova Sami Chaka iz zatvora je podignuo tužbe protiv Cepetićeve djece Morina (32) i Lore (21). "Tata je sve ugovore potpisao pod prisilom jer mu je Chaka prijetio da će likvidirati cijelu obitelj", kaže Morin Cepetić

Deset godina prošlo je od samoubojstva poznatog zagrebačkog poduzetnika Davora Cepetića Dača, a njegova djeca, Morin (32) i Lora Cepetić (21), još uvijek vode sudsku bitku s kamatarom s Kosova Samijem Chakom zbog čijih si je prijetnji njihov otac 18. siječnja 2006. oduzeo život na klupi kod kafića Palainovka na zagrebačkom Gornjem gradu. Očajni Cepetić, kojeg je Chaka godinama kamatario, pod prisilom i u strahu za vlastiti život i život svoje obitelji, prepisao mu je vlasništvo nad četiri kuće na Šestinskom vijencu te potvrdu o milijunskom dugu, a nakon njegove smrti, Chaka je na Općinskom građanskom sudu podnio tužbe tvrdeći kako poduzetnikova imovina pripada njemu.

Konkretno, od suda je tražio da utvrdi tko je vlasnik kuća na Šestinskom vijencu, koje je Cepetić gradio, a na koje se banka već upisala kao fiducijarni vlasnik te da mu se nadoknadi novac koji je navodno uložio u te kuće. Sve pravne korake kamatar je poduzeo dok je služio četverogodišnju kaznu zatvora na koju je osuđen zbog protupravne naplate i sudjelovanja u samoubojstvu zagrebačkog poduzetnika, a Chaka je bio prva osoba u Hrvatskoj pravomoćno osuđena za to kazneno djelo.

No, Općinski građanski sud nedavno je donio nepravomoćnu presudu u korist Cepetićeve djece poništivši kupoprodajne ugovore između poduzetnika i kamatara. Ono što je već ranije zaključeno u kaznenom postupku protiv Chake, sada je prihvatio i Općinski građanski sud. Sve je započelo kada je poduzetnik od Chake 1997. posudio oko 274.000 dolara, a on mu je na taj iznos počeo naplaćivati visoke kamate pa je početni dug narastao na vrtoglavih tri milijuna eura. Prijetio mu je da će ga ubiti, osakatiti mu  djecu, a upozorio ga je i da ga ne smije prijaviti policiji jer je povezan s mafijom.

– Tata je sve ugovore potpisao pod prisilom jer mu je Chaka prijetio da će likvidirati cijelu obitelj. Početni dug u cijelosti je vratio, a on mu je svejedno obračunavao iznimno visoku kamatu. Vlasništvo stanova na Šestinama ustupio mu je jer mu više nije mogao isplaćivati novce kako je on to tražio. Od tužbi nije odustao ni nakon što je temeljem kaznene presude prognan iz Hrvatske na deset godina. Ovu presudu smo dobili, ali ima tu još postupaka – kaže sin preminulog poduzetnika. Zanimljiva je i činjenica da je Chaka godinama u Hrvatskoj živio s lažnim dokumentima koje je, kako tvrdi, početkom devedesetih dobio od agenata tajne službe, a pod tim je izmišljenim imenom Sebastijan Chaka i potpisivao sve dokumente s Cepetićem.

U odvojenom postupku je i osuđen zbog korištenja lažnog identiteta, a svi su mu dokumenti s tim imenom poništeni. Iako je poznati poduzetnik bio izložen nezamislivim prijetnjama i fizičkom zlostavljanju od kamatara gotovo dvije godine, Chake se sada obitelj ne boji.

– Oca sam vidio jednom pretučenog, ali Chaka nama nikada nije izravno prijetio niti s nama kontaktirao. No, ne mogu ni zamisliti što je otac proživljavao. Otac je bio pun ljubavi za sve nas, nikada ne bih rekao da si takva osoba može oduzeti život. Samo on zna što mu je Chaka točno priuštio. Ja sam si to protumačio da je to napravio da nas spasi, a to je pisalo i u poruci koju je imao kod sebe kada je nađen mrtav – priča Cepetić koji je, kaže, nakon očeve smrti, sa samo 22 godine, preuzeo ulogu glave obitelji.

– Vratio sam se sa studija iz Beča i iznenada se suočio s očevom smrću i golemim dugovima. U obitelji danas jedino ja radim, a najviše nam pomaže rodbina. Bez njihove pomoći bilo bi nam jako teško – priznaje te dodaje kako je njihova cijela obitelj dosta povezana te se podrazumijeva da se dobro brinu jedni za druge. Ta obiteljska crta postaje jasnija kada nam je poduzetnikov sin otkrio kako je u rodu s humanitarkom Majkom Terezom.

Naime, ta glasovita dobrotvorka i dobitnica Nobelove nagrade za mir rođakinja je njegova djeda po majčinoj strani. Davor Cepetić prije smrti vodio je i perspektivan posao s punionicom vode u Kulen Vakufu u Bosni i Hercegovini koju je pokušavao prodati jer je Chaka zahtijevao da mu preda posla iznosa od prodaje. Na punionicu je podignuta hipoteka, a cijeli posao sada stoji.

– Punionica se nalazi u Nacionalnom parku Una i bila je namijenjena isključivo izvozu. Pogon stoji, a ja ga svaka dva, tri tjedna palim kako bi ostao u funkciji – objašnjava Cepetić. Podsjeća i kako za tri godine ističe rok od deset godina koliko je Chaki sud odredio da ne smije ući u Hrvatsku.

– Ne znam hoće li se vratiti, ali znam da sve presude gubi. Mi samo želimo  da se to sve napokon riješi – zaključuje Cepetić.

>> Andrej Plenković otkriva: Zašto se neću kandidirati za šefa HDZ-a

>> Dieter Hoeness: Olić mi je najveća pogreška u životu!

>>Smjene na HRT-u nastavak su onih iz 2012.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije