Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NETOČNA IZJAVA

Ozbiljan gaf Kolinde Grabar Kitarović na sučeljavanju koji nitko nije primijetio

Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Anto Magzan/Pixsell
Autor
Marko Biočina
05.01.2015.
u 09:04

Kandidatkinja je rekla da se na natječaje za istraživanje nafte i plina u Jadranu nije javila ni jedna američka tvrtka, što je netočno

Jučerašnje televizijsko sučeljavanje predsjedničkih kandidata proteklo je u atmosferi oštre rasprave, intenzivnog međusobnog prepucavanja, ali i ozbiljnog gafa Kolinde Grabar Kitarović koji nije primijetio ni njezin protukandidat Ivo Josipović ni voditelj sučeljavanja novinar Igor Bobić.

Naime, u prvom dijelu emisije, gdje se vodila rasprava oko ovlasti predsjednika te njegovih mogućnosti da utječe na ekonomsku politiku u zemlji, Josipović se pohvalio svojom inicijativom u segmentu energetske politike. Ustvrdio je kako je svojim kontaktima i razgovorima s američkim predsjednikom i potpredsjednikom te njemačkom kancelarkom inicirao novu energetsku poziciju Hrvatske te kako je činjenica da planirani LNG terminal na Krku ima status jednog od primarnih projekata Europske unije rezultat tih njegovih napora.

U svojoj replici Kolinda Grabar Kitarović ustvrdila je kako se apsolutno ne slaže s Josipovićem, primijetivši pritom da je čudno kako se nakon Josipovićevih razgovora s američkim predsjednikom Obamom na natječaje za istraživanje nafte i plina u Jadranu nije javila nijedna američka tvrtka.

Sasvim konkretno, Kolinda Grabar Kitarović rekla je sljedeće: „Kad je riječ o toj novoj energetskoj inicijativi, o kojoj ste razgovarali s predsjednikom Obamom, kako to da među ovih pet tvrtki, koje su izabrane za eksploataciju Jadrana, nema ni jedne američke tvrtke?“.

Taj argument kao negacija Josipovićevih tvrdnji bio bi sasvim logičan samo da nije potpuno netočan.

Naime, kao što je i u široj javnosti poznato – samo Večernji list o tome je izvijestio barem desetak puta – jedna od pet tvrtki koje su pobijedile na natječaju za istraživanje ležišta ugljikovodika na Jadranu je i Marathon Oil Corporation, jedna od poznatijih američkih srednje velikih naftnih kompanija, osnovana još 1887. godine, sa sjedištem u Houstonu i godišnjim prihodima od 15 milijardi dolara.

Dapače, Marathon Oil ne samo da se prijavio na natječaj već je u konzorciju s austrijskim OMV-om dobio pravo istraživanja na ukupno sedam od deset istražnih blokova za koje su prihvaćene ponude. Pojednostavljeno rečeno, više od dvije trećine ukupnih istraživanja, odnosno ulaganja, provest će ta američka tvrtka.  

Stoga, sasvim je jasno da je tvrdnja Kolinde Grabar Kitarović u televizijskom sučeljavanju potpuno netočna. Je li riječ o gubitku koncentracije, nenamjernom lapsusu ili HDZ-ova predsjednička kandidatkinja uistinu ne zna koje su tvrtke pobijedile na jednom od najvažnijih koncesijskih natječaja provedenim u Hrvatskoj tijekom posljednjih desetak godina, može se tek pretpostaviti.

Komentara 345

OL
olrajt
09:20 05.01.2015.

.....Kolinda je u pravu !....nijedna američka tvrtka nije samostalna u pet odabranih,več je gore navedena izabrana u konzorciju s austrijskim OMV-om!....novinar je jedva dočekao da nešto negativno napiše o Kolindi ako je samo to našao i to još ne odgovara istini onda se vidi koliko su mediji pristrani jednom kandidatu!...nažalost i večernji se time svrstava među njih!

SI
signum88
09:21 05.01.2015.

Uzalud vam trud svirači...

VI
viviann
09:19 05.01.2015.

ekla je da na natječaju nije prošla ni jedna američka tvrtka, jel vi u Večernjem slušate?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije