Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UREĐENJE DOMA

Potkrovni stanovi - šarm i udobnost

07.02.2009.
u 20:28

Stanovi u potkrovlju poznati su po svojem šarmu, toplini i neobičnosti. Za većinu ljudi ovakvi su stanovi ispunjenje snova o domu, no osim prednosti imaju i svoje nedostatke. Najviše problema ovakvi stanovi zadaju vlasnicima kod njihova uređenja. Dobra strana je što ovdje ništa osim kvadrature nije zadano već je sve prepušteno mašti i kreativnosti.

Posebni ugođaj čine krovni prozori koji pružaju romantičan pogled u nebo, no ekonomičnije rješenje bile bi manje kućice s prozorima koje također daju poseban šarm, ali i pogled djelomično usmjern na nebo.

Kućice 'izbačene'iz krova bolji su izolator temperature jer krovni su prozori zimi sante leda često i danima prekrivene snijegom, dok su ljeti vrući kaloriferi koji podižu temperaturu u prostoru. Na sreću i za to postoji rješenje- rolo rolete koje se postavljaju izvana na prozorsko staklo te štite od vrućine, uz nedosatak svjetla, dok se zimi izolacija postavlja s unutarnje strane što opet dokida snevno svjetlo. No, danas su na sreću lako dostupni klima uređaji ili dobre izolacije staklenih površina koje u velikom postotku mogu ukloniti negativne efekte krovnih prozora.

Samo uređenje interijera prilično je individualno, no ipak se treba voditi više računa u opremanju nego kod klasičnih stanova. Kosi stropovi i nepravilni zidovi su na svojevrstan način već dio opreme stana koji se nigdje ne može kupiti. I upravo je zbog toga potrebno pažljivo biranje namještaja kako bi savršenno odgovaro sa već postojećom 'opremom'. Najbolje rješenje za to je izrada namještaja po mjeri što često iziskuje dosta novaca.

Ukoliko niste u mogućnosti dati raditi namještaj po mjeri vrlo je važno izbjegavati visoke, široke i glomazne komade namještaja poput regala, velikih garderobnih ormara, stolova i stolica jer će takav namještaj, osim što će zauzeti mnogo mjesta, ugušit će i ljepotu i šarm ovakvoga stana. Stoga su najefektniji sitni, ali funkcionalni dijelovi pokućstva, a klasična vrata koja zauzimaju mnogo prostora mogu zamijeniti i šiber vrata koja se mogu odlično uklopiti u ovakav dom.

Želite prijaviti greške?