Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODJELA TROŠKOVA Potpredsjednik Vlade u Tirani utanačio energetsku suradnju

Polančec ugovorio gradnju nuklearke u Tirani

25.03.2009.
u 19:42

Nakon današnjeg posjeta potpredsjednika Vlade Damira Polančeca Tirani posve je sigurno da će Hrvatska i Albanija zajedno graditi nuklearnu elektranu.

Polančec je, naime, sa Salijem Berishom, albanskim premijerom, dogovorio da će se do kraja travnja potpisati Memorandum o razumijevanju između našeg ministarstva gospodarstva i albanskog. On će biti temelj za osnivanje zajedničke desetočlane radne skupine koja će nastaviti razgovore i ministarstvima obiju zemalja pripremiti podlogu za odluke o gradnji nuklearke.

– I jedna i druga strana vide regionalno značenje ovog projekta – piše u priopćenju Ministarstva gospodarstva. Ovaj je dogovor postignut pošto je premijer Sanader za bilateralna susreta prošlog mjeseca s premijerom Berishom otvorio temu o zajedničkoj gradnji nuklearke. Ona bi bila na albanskom teritoriju, što Hrvatskoj odgovara, a Albanci su zasigurno zainteresirani za podjelu troškova pri gradnji.

I RH i Albanija, naime, moraju osigurati dodatne količine električne energije. U Ministarstvu gospodarstva danas su ustvrdili kako je prerano govoriti o konkretnijim informacijama, tj. kada bi se nuklearka počela graditi, kojeg bi bila kapaciteta, koliko bi stajala... Polančec je u Tirani s albanskim kolegama razgovarao i o gospodarskoj situaciji, a Albanija se zanima za hrvatski model poticanja malog i srednjeg poduzetništva.

S albanskim ministrom gospodarstva Gencom Rulijem Polančec je razgovarao o projektu Jadransko-jonskog plinovoda te o njegovu priključivanju na TAP (Trans Adriatic Pipeline).

Želite prijaviti greške?