Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAVRŠENO SKUHANA JAJA

Ona stara deset dana najbolja su za kuhanje, a lakše se gule uz dodatak – sode bikarbone

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/3
10.04.2020.
u 11:05

Pripremiti jaja, kažu stručnjaci, i nije tako jednostavno, a postoji niz caka za besprijekoran rezultat. Stavljaju se, primjerice, u hladnu vodu kako zbog naglog zagrijavanja ne bi pukla ljuska

Naizgled jednostavan zadatak, ali ima ipak nekih caka na koje treba pripaziti da rezultat bude besprijekoran. Riječ je o kuhanju jaja, nezamjenjivom i neizbježnom običaju bez kojeg je Uskrs nezamisliv. Savršeno skuhati jaja za blagdanski stol, kažu stručnjaci, i nije tako jednostavno, a koje su to male tajne, donosimo u nastavku.

Prvi korak na koji bi svaki pravi kuhinjski majstor trebao pripaziti je to da jaja budu cijela. Dakle, ne smije biti pukotina jer i kroz najmanju rupicu, bjelanjak će procuriti. Važno je napomenuti da jaja treba prije kuhanja izvaditi iz hladnjaka da se prilagode sobnoj temperaturi jer će u suprotnom ljuske od naglog zagrijavanja pucati. Naši stari i iskusni uvijek kažu da su starija jaja bolja za kuhanje od onih svježih. Da budemo precizniji, najbolja su za kuhanje nakon desetak dana. Objašnjenje je u tome da svježa jaja imaju nešto niži pH zbog čega ih je teže oguliti. Postupno kako jaje stari, ugljikov dioksid izlazi van kroz pore na ljusci. Tako bjelanjak i žutanjak postaju manje kiseli te se zato starija jaja lakše gule.

Što se, pak, samog procesa kuhanja tiče, najbolje je jaja staviti odmah u hladnu vodu jer im zbog naglog zagrijavanja, kao što smo već rekli, može puknuti ljuska. Preporučuje se dodati žličicu sode bikarbone ili soli jer će to zatvoriti sve eventualne pukotine koje su ostale.

Ovisno o tome kakva jaja više volite – tvrdo ili meko kuhana, ovisit će i vrijeme kuhanja. Za meko kuhana dovoljno je oko šest minuta, a da ne budu kremasta, nego tvrda, treba im od deset do 12 minuta. Oni koji vole tekući žumanjak morat će čekati još kraće jer se takva jaja kuhaju samo četiri minute, a jedino se ona stavljaju u kipuću vodu, i to uz pomoć žlice, kako jaje ne bi napuklo. Neki kuhari u tom se slučaju služe trikom da ugase plamen odmah nakon što voda zavrije te ostavljaju jaja da se skuhaju na toplini vode u loncu. Nakon što je sve gotovo, treba ih ohladiti u vodi te će se tako dodatno stisnuti i odvojiti od ljuske pa će guljenje biti još lakše.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije