Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOJE IZ KUHINJE

Cikla i grožđe za ljubičastu, čaj od kamilice ili limun za žutu, a za plavu boju ljubičasti kupus

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/5
10.04.2020.
u 11:19

Ukrasite pisanice na prirodan način, a želite li postići intenzivniju boju, jednostavno ih preko noći ostavite u obojenoj vodi

Bojiti s lukom, ciklom ili pak grožđem? Ukrašavanje jaja onim što nađemo u prirodi ili u vlastitoj kuhinji za generaciju koja to čini kupovnim bojama zvuči pomalo neobično. No kad su pisanice u pitanju, postoji niz kreativnih metoda koje su koristili naši stari, a koje daju jednak ili, za neke, čak i bolji efekt.

Najčešće se prirodno obojene pisanice dobiju tako da se jaja kuhaju u vodi zajedno s nekom biljkom ili začinom, koji pusti svoju prirodnu boju. Da se, primjerice, dobije žuta pisanica, postoji više načina kako to postići. Jaja se mogu kuhati s korom od limuna ili naranče, mljevenim kuminom, a isti efekt imat će i čaj od kamilice. Za narančastu boju potrebno je, pak, kuhati u istom loncu jaja s ljuskom crnog luka ili mrkvom. Od mljevene paprike i čilije dobit će se ista boja. Za crvenu je ponovno isti proces, ali umjesto toga treba se staviti ljuska ljubičastog luka, a može poslužiti i sok od šipka.

Još jedan od starih recepata za bojenje je kuhanje jaja s ciklom, sokom od brusnica ili pak grožđa, a rezultirat će ružičastom bojom. Ni jednu boju nije nemoguće prirodno proizvesti pa tako ni plavu koja nastaje kuhanjem jaja u vodi s listovima ljubičastog kupusa ili sokom od crnoga grožđa. Zelena se dobije uz pomoć špinata ili koprive, a smeđa kada se vodi u kojoj su jaja doda jaka turska ili instant-kava ili zrna kave, ljuske od oraha ili pak crni čaj.

Uz malo više truda, na ljusci se mogu dobiti i različiti uzorci. Ubere se lišće ili cvjetovi po želji koji se očiste i polože te se ravnomjerno raspodijele na jaje. Sve se pažljivo stavi u najlonku i zaveže te tako kuha, najčešće s ljuskama od luka. Rezultat je otisak listova bilja na jajima, a za dodatni sjaj može ih se premazati kožom špeka. Ocat se dodaje kao učvršćivač boje – ako se boji crvenim lukom ili začinima, a dodati ga treba dvije žlice na litru vode, no ne i ako se boji povrćem i voćem jer će boju pretvoriti u sivu ili smeđu. Za intenzivniju boju najbolje je jaja preko noći ostaviti u vodi

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije