Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mladi Dinamo

Brekalo, Šemper i Moro ne smiju samo igrati utakmice

Mladi Dinamo
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
11.12.2015.
u 23:30

Ta tri talentirana igrača jučer su priključena prvoj momčadi Dinama i odradili su prvi trening sa Zoranom Mamićem

Dinamovi su juniori u srijedu saznali da, bez obzira na poraz od Bayerna, idu u osminu finala Lige prvaka mladih – ušli su među 16 najboljih u Europi i sad je sve moguće. U nastavku natjecanja igra se na jednu utakmicu, a četiri momčadi koje odu najdalje naći će se na 'final-fouru' u Nyonu.

No, da bi se otišlo dalje od osmine finala, u Dinamu moraju napraviti plan rada s tim klincima.

Bez zajedničkih trenera

– Mi uopće ne treniramo zajedno, ovi igrači su u tri različite momčadi Dinama, a treninzi su ključna stvar za igru – ustvrdio je trener juniora Mario Cvitanović.

I to je samo jedan od problema. Drugi je što ti klinci, a sa 17-18 godina je to ključno za njih – nemaju razvojne treninge. To mogu dobiti sada i više nikada. A kako stalno igraju u nekoj od momčadi, uglavnom imaju pripremu za utakmicu, igranje susreta i rekuperacijski trening.

Igrači iz generacije plavih koji su sada blizu punoljetnosti previše su igrali ove godine. Primjerice, Josip Brekalo je ove polusezone odigrao više od 30 utakmica. Gledajući samo od svibnja kada je igrao na Europskom prvenstvu u Bugarskoj do danas ima 28 službenih utakmica. Nacionalni dres nosio je 15 puta, sedam susreta odigrao za drugu momčad Dinama, tri u Ligi prvaka mladih i tri u juniorskoj HNL. No, to je samo dio opterećenja, u njih treba uračunati i pripreme za Europsko i Svjetsko prvenstvo, pripremne utakmice i turnire, putovanja među kojima je najteže bilo ono na SP u Čileu. Slično je odradio i vratar Adrijan Šemper, pa kapetan te U17 reprezentacije Nikola Moro, a nisu oni jedini.

Stoga u Dinamu moraju smisliti kako dalje s tom djecom. Bilo bi važno da mogu zajedno raditi i trenirati kako i za nastavak Lige prvaka bili što kvalitetniji i uigraniji.

Juniorski naslov u opasnosti

Trojica spomenutih, Brekalo, Šemper i Moro jučer su doživjeli svoj nosi uzlet u karijeri. Naime, Zoran Mamić pozvao ih je u svlačionicu prve momčadi i predstavio dosadašnjem kadru kao nove članove prve momčadi. Lijepa je to nagrada za ove klince, zacijelo će dobiti i priliku zajedno s prvom momčadi ići na pripreme, možda dobiju i nekakvu minutažu na proljeće, ali s njima treba biti oprezan. Valja ocijeniti što je najbolje za njihovu karijeru i razvoj, ali i pokušati tu momčad držati na okupu kako bi postala – momčad.

Ovako, kad igraju u tri različite vrste Dinama ne izgleda kao dobro rješenje iako su rezultati u Ligi prvaka mladih dojmljivi iako su ti klinci, njih 12, bili na Svjetskom prvenstvu u rosteru naše reprezentacije.

Stoga se ne treba čuditi što u domaćoj juniorskoj ligi nisu nenadmašni. Doduše, bore se za naslov, bodovno su izjednačeni s Cibalijom i Splitom, svi su upisali po sedam pobjeda te po dva poraza i remija. A ako prva momčad Dinama ne bude prvak države, onda juniori neće dogodine igrati ovakvu Ligu prvaka po skupinama, već će put do šesnaestine Lige prvaka tražiti kroz kup-sustav, igrat će ne ispadanje.

I, plavi ne smiju zaboraviti na još jedan problem – svi ti najbolji klinci imaju ugovore još samo godinu i pol dana.

>> Portugalci su na odlasku, Dinamo će opet nositi njegovi klinci

Komentara 5

MK
mksdk
09:05 12.12.2015.

Naravno da i drugdje ima talentiranih igrača i jasno je da svi ne mogu biti u Dinamu. No, generalno, isticanje mladih igrača uopće ne bi trebalo biti pravilo nego tek rijetki izuzetak jer mladim igračima češće medijska pažnja odmogne nego pomogne. Današnja Dinamova generacija je izuzetak radi niza okolnosti koje ih prate (svjetsko prvenstvo, liga prvaka...) i stoga je nemoguće izbjeći pisanje o njima kada javnost naprosto želi znati o tim mladićima koji su, htjeli ne htjeli, eksponirani. Znači, ne radi se ovdje o protežiranju jednog kluba nego o pažnji koju je netko zaslužio razultatima na globalnoj razini. A što se tiče mladih igrača Cibalie (i ostalih), nadam se da se tamo odgaja neki novi Šuker, Manžo, Olić... za koje ćemo imati prilike čuti.

BL
Blender
01:42 12.12.2015.

Gledao sam te nase decke kako znaju igrati jako dobar nogomet! Ne razumijem zasto Dinamo treba strance koji nisu za nista kad u Hrvatskoj ima toliko talenta! Kakvi Portugalci ili Albanci ili Brazilci, pocnimo vjerovati u sebe!!

VR
VratitenamCibaliu
02:10 12.12.2015.

Uzdizete te dinamove juniore u nebesa a druge zanemarujete, svaka njima cast ali to su momci iz cijele Hrvatske a ne samo Dinama, pola njih je zapravo odraslo u drugim klubovima. I nigdje nisam vidio vijest da pored takve mašine juniora jedna mala jadna Cibalia iz druge lige osvoji titulu jesenskog prvaka s juniorima. I ti decki su zasluzili malo razvlacenje po medijima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije