Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAFTNI BIZNIS Analitičari Erste grupe predviđaju skok cijene crnog zlata

Nafta će opet biti 200 USD za barel

17.02.2009.
u 17:55

Iako je danas cijena barela nafte bila 36 dolara, analitičari Erste grupe predviđaju da će ona ponovno odletjeti u nebo.

Kraj jeftine ere
Dolazi kraj razdoblju jeftine nafte, a na duge staze očekuje se porast cijene tog energenta do čak 200 dolara za barel u tri do pet godina. Točno vrijeme kada će svjetska eksploatacija nafte doseći svoj vrhunac nemoguće je predvidjeti. Ali ovisnost o velikim naftnim poljima i opadanje proizvodnje nafte u Meksiku, Norveškoj i SAD-u već su određeni pokazatelji, tvrde analitičari Erste grupe.

To što eksploatacijski kapaciteti međunarodnih naftnih kompanija opadaju u posljednjih deset godina, a cijena nafte naglo raste, govori mnogo.

Analitičari Erste grupe, pak, procjenjuju da što dulje cijena barela nafte ostane oko 40 dolara za barel, to će brže nabava tog energenta u budućnosti postati deficitarna jer će ulaganja u vađenje nafte biti odgođena ili pak otkazana upravo zbog te cijene.

Premala ulaganja
Trenutačno ulaganja nisu ni 20 posto od potrebnih koja bi potaknula proizvodnju nafte sa sadašnjih 86 milijuna barela na 125 do 2030. godine.

Želite prijaviti greške?