Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pušite li?

Ovo su namirnice koje će 'iščistiti' nikotin iz organizma

mirisi u domu
Foto: Thinkstok
21.01.2016.
u 07:00

Većina cigareta sadrži 10 ili više miligrama nikotina, a smrtonosna doza je 2-16 grama.

Nikotin je kemikalija koja stvara ovisnost zbog koje je pušačima tako teško "baciti cigaretu".

1532. Chistofor Colombo upisao je u brodski dnevnik: Ovdje, u Novom svijetu, muškarci i žene hodaju s nekim upaljenim zavijutcima u ustima i od toga su potpuno obavijeni dimom. 

U duhanskom dimu ima oko 4000 tvari. Većina cigareta sadrži 10 ili više miligrama nikotina, a smrtonosna doza je 2-16 grama. Nikotin se resorbira kroz pluća, sluznicu gornjeg dišnog puta i kroz kožu. Pušači u prosjeku žive 13,2 godina kraće od nepušača, a pušačice 14,5 godina.

Dobra vijest je da postoje namirnice s kojima možete "očistiti nikotin" iz organizma. Evo koje su to...

Brokula

Brokula sadrži visoke razine vitamina B, B5 i C. Nedostatak vitamina može uzrokovati nepravilno funkcioniranje organizma, stoga je dobro češće na jelovnik uvrstiti borikulu  koja zbog visokog udjela vitamina C održava metabolizam i čuva pluća od toksina. 

Naranča i limun

Ovi "močni" agrumi obiluju vitaminom C i povoljno djeluju na organizam, posebice pušača jer duhanski dim reducira razine tog vitamina. Limun je još "močnije oružje" od naranči u borbi protiv nikotina. Jača imunitet i čisti kožu i pore te ublažava neugodne simptome pušenja. 

Špinat

Špinat sadrži folnu kiselinu ili vitamin B9 koji su poznati po svojstvu da uklanjaju nikotin iz organizma. Taj "otrov" može prekinuti i normalne ritmove spavanja te pušači često imaju problema s isprekidanim snom. 

Đumbir

Poznat je da izbacuje toksine iz organizma, a potrebno ga je konzumirati sirovog. 

>>Električne cigarete nisu sigurnije od klasičnog duhana

Komentara 2

Avatar zoran12
zoran12
08:18 22.01.2016.

Dobro su nas indijanci zeznuli s tim zavijutcima.

NE
nemanatrag
09:23 22.01.2016.

Pušenje skraćuje samo cigarete .....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije