Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prirodno

'Eterična ulja ćemo morati koristiti umjesto antibiotika'

Mara Doljak
Foto: PR FOTO
1/4
13.06.2016.
u 07:00

Ulje lavande se od pamtivijeka koristi u našim krajeva i ima širok spektar djelovanja. Posebno je poznato zbog svojih antistresnih svojstava, a odličan je izbor i kod ozljeda i rana, može se stavljati direktno na ranu na dječjoj koži. Zaustavit će krvarenje, a neće izazvati osjećaj peckanja i žarenja.

Čajevac je biljka koja raste u Australiji, a ime "čajevac" nadjenuli su joj engleski moreplovci koji su kuhali njegovo lišće da bi dobili čaj. 

Aboridžini koji su živjeli na prirodan način i liječili se prirodnim putem, žvakali su to lišće i gutali za liječenje unutarnjih infekcija, a zdrobljene listove stavljali su direktno na rane.

Čajevac je tisućama godina poznat kao ljekovito sredstvo, a danas ga imamo u obliku ulja te nam ga je lakše koristiti, pojasnila nam je osnivačica Aromare, Mara Doljak, koja je prije 25 godina "dovela" aromaterapiju u Hrvatsku. 

– Mnogi strahuju od uporabe eteričnih ulja jer ne znaju dovoljno o tome, ali oprez treba biti na razini zdravog razuma, nema tu posebnih upozorenja. Ulje čajevca, primjerice, može se stavljati direktno na rane i ozljede, nekoliko kapi i na usta za liječenje unutarnjih infekcija, na akne (unutar 24 sata nestaju), kod upale grla... Ulje čajevca može se usporediti s antibiotikom širokog spektra. Poguban je za većinu bakterija, virusa, parazita. Njegova jednostavna primjena dodatni je plus za liječenje na neškodljiv način.

Doljak upozorava da su antibiotici dvosjekli mač, uz korist, nose nam i popriličnu štetu, i podsjeća na upozorenje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da bi svaki čovjek trebao ostaviti prostora u svom životu za jedno korištenje antibiotika.

– Eterična ulja su budućnost i morat će se koristiti kao antibiotici, ali s puno više uspjeha – poručuje Mara Doljak. 

Hrvati sve osvješteniji

– Mnogi ne raspolažu s dovoljno informacija o eteričnim uljima pa nam se javljaju s molbom za gotovim proizvodima za određene tegobe. Ono o čemu se malo priča, ali svakako ne bi na tome trebalo ostati, su problemi hemoroida, javljaju se kod 70- 80 posto stanovništva. U nekoliko dana uljni i potpuno prirodan preparat uklanja simptome i liječi tkivo. Hemo ex preporučujemo i trudnicama, ali i siguran je i za djecu. Vaginalne upale su također vrlo raširen problem te žene nakon nekog vremena odustaju od borbe te nastavljaju živjeti s tim. To je loša odluka jer to može dovesti i do raka grlića maternice. Gyn Pro preparat je potpuno prirodan te već nakon nekoliko dana uklanja simptome raznih upala, preporučuje se za dnevnu uporabu i odličan je izbor preventivnog djelovanja za svaku ženu jer ne sadrži kortikosteroide i sintetske antibiotike te se može koristiti u duljim vremenskim periodima. U Hrvatskoj postoji jedan vrlo svjestan dio stanovništva koji ne želi zagađivati svoj organizam i kao zemlja smo vrlo snažni u tome kako smo opredijeljeni prema prirodnim proizvodima – priča nam Mara Doljak. 

Na našem tržištu je oko 150 eteričnih ulja. Ulje lavande se od pamtivijeka koristi u našim krajeva i ima širok spektar djelovanja. Posebno je poznato zbog svojih antistresnih svojstava, a odličan je izbor i kod ozljeda i rana, može se stavljati direktno na ranu na dječjoj koži. Zaustavit će krvarenje, a neće izazvati osjećaj peckanja i žarenja. 

Djeca jako vole začine, pa se u mirisnoj svjetljici mogu koristiti ulja klinčića i cimeta, antiseptična su, očistit će zrak koji djeca udišu, a djecu će podsjetiti na kolače.

– Ulje crnog kima jako je korisno za smirivanje grčeva kod beba i nesanice. Nekoliko kapi nježno umasirati na kožu trbuha bebe, recept je na kojem su nam mnoge mame zahvalne – govori Doljak. 

Ulje konoplje treba biti u svakoj kuhinji

Ulje konoplje neizostavno je u asortimanu baznih ulja i preporučila bih da bude u svakoj kuhinji za začinjanje salata i hladnih jela upravo zbog njegove pogodnosti za zdravlje. Čisti organizam, detoksicira tijelo od toksina topljivih u mastima, čisti jetru, aktivira metabolizam stanica i omogućava da se fiziološke funkcije obavljaju još bolje. Može se koristiti i kao ulje za čišćenje lica kod problematične kože. 

Eterična ulja pomažu i kod teških dijagnoza, kroničnih bolesti, a Mara Doljak posebice preporučuje njihovo ulje crnog kima, triput dnevno, desetak minuta prije obroka. To ulje jača imunitet i organizam, a trebalo bi koristiti i antistresna ulja po put jele, ruže, smilja i sl. 

>>Ovo je ulje koje štiti od raka, a intenzivno njeguje i kožu

>>Ako vas muči svrbež na tjemenu, reagirajte na vrijeme. Evo što možete napraviti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije