Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UZLET Dionica IGH u tjedna dana dobila na vrijednosti 60-ak posto

Ministrica Matulović-Dropulić bogatija za 1,6 milijuna kuna

27.03.2009.
u 17:50

Vrijednost dionice IGH porasla je čak 62 posto u osam dana. Vrtoglav uzlet dionice najveće domaće projektantske kuće na burzi doživjele su pošto je hrvatski konzorcij, koji čine Konstruktor – IGH – Tehnika, dobio posao gradnje autoceste u Crnoj Gori.

Gradnja crnogorske autoceste javno-privatnim partnerstvom vrijedna je 2,77 milijardi eura, a novac bi zajednički trebao osigurati domaći konzorcij i crnogorska vlada. Nakon gradnje autoceste Bar – Boljare, koja će prema procjenama trajati deset godina, Konstruktor-IGH-Tehnika tom će autocestom upravljati 30 godina.

Rastom dionica IGH dobro su zaradili dioničari te tvrtke i premda se većina skriva iza skrbničkih računa banaka, zna se da je najveći pojedinačni vlasnik dionica splitski broker Ivan Lejo.

Na 20.086 dionica, nakon rasta vrijednosti, taj vlasnik tvrtke Akcionar zaradio je oko 22 milijuna kuna. Petar Đukan s udjelom od 2916 dionica, bogatiji je otprilike 3,2 milijuna kuna, a je Žarko Dešković zaradio je pak 2, 4 milijuna kuna.

Ministrica graditeljstva Marina Matulović-Dropulić vlasnica je 1497 dionica IGH. Iako dok obnaša tu dužnost njima ne raspolaže, ipak je i njihova vrijednost sada veća oko 1,6 milijuna kuna.

Cijena dionice IGH i ovim je uzletom daleko od nekadašnje vrijednosti koja se znala penjati i do 15.000 kuna. I dionica Ingre, izravna konkurenta IGH, dan je završila s plusom od osam posto, a u posljednjih je osam dana također narasla 60-ak posto.

Želite prijaviti greške?