Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAVALI, NARODE Slaba funta privlači strane turiste u šoping u Britaniju

London postao raj za božićne rasprodaje

Autori: Zorana Bajt, Agencije
14.12.2008.
u 17:08

Prošlotjedni pad vrijednosti britanske funte od 20 posto i tradicionalne božićne rasprodaje privukli su u London rekordan broj turista šopingholičara, pišu danas britanski mediji.

Menadžeri trgovina u londonskom Oxford Steetu zadovoljno trljaju ruke, posebno zbog Amerikanaca koji su se vratili u London u broju kakav nije zabilježen od 11. rujna 2001.

Dvadeset godina
Engleska prijestolnica, koju obično smatraju jednom od najskupljih svjetskih metropola, već više od 20 godina nije nudila ovako pristupačne cijene, piše britanski tisak. Trgovci procjenjuju da će tijekom božićnih rasprodaja u Londonu kupovati oko 10 milijuna stranih turista, što će pomoći da se nadoknadi manja potrošnja Britanaca, koji su stegnuli remen zbog gospodarske krize.

Vlasnici londonskih restorana također su zadovoljni jer su prošlog tjedna više od 70 posto gostiju bili Europljani koji su zbog jakog eura trošli više nego inače.

Američki turisti dosad su već potrošili 20 posto više nego prošle godine, ali najveći je rast zabilježila potrošnja kupaca iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja se udvostručila, prenose britanski mediji. U robnoj kući Selfridge u Oxford Streetu Amerikanci troše od 50 do 60 posto više nego prošle godine u isto vrijeme, dok su Francuzi rastrošniji za oko 30 posto.

Selfridge je financirao istraživanje koje je pokazalo da je gotovo 90 posto modnih marki sada jeftinije u Londonu nego u Parizu, Milanu i New Yorku.

Nekretnine
Agenti za prodaju nekretnina također potvrđuju da se strani investitori koriste slabijom funtom kako bi sklopili unosne poslove.

Zbog toga sve je više zanimanja i za nekretnine koje su skuplje od 40 milijuna funti.



Ključne riječi

Želite prijaviti greške?