Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sve je u detaljima

Znate li kako pravilno napraviti čaj? Evo nekoliko savjeta

Getty Images
18.10.2019.
u 06:57

Iako ga mnogi često piju bez obraćanja pažnje na sitnice, postoje određena pravila koja će okus čaja učiniti još boljim

Kod čaja je važno da je temperatura vode odgovarajuća, ali i da se vrećica čaja ne drži predugo u vodi jer će čaj zbog toga postati gorak. Također, veliku ulogu igra i rok valjanosti čaja, koji je dvije godine od otvaranja kutije. 

Foto: Getty Images

Neki ljudi čaj piju samo kada su bolesni, dok drugi umjesto kave konzumiraju upravo čaj i to najčešće onaj crni. Također, poznato je kako čaj ljeti djeluje tako da hladi organizam, a zimi da ga ugrije, dok su blagodati ovog napitka mnoge, ovisno o njegovoj vrsti.

Prije svega, važno je upotrebljavati hladnu vodu iz slavine. Pustite da voda teče nekoliko sekundi kako bi bila puna kisika i kako bi se zbog toga u potpunosti otpustila aroma iz listića čaja. Temperatura vode također varira ovisno o vrsti čaja. Bijeli, zeleni i žuti čaj treba preliti vodom do 70°C, za crni čaj voda treba biti 95°C, dok je voćni čaj najbolji kada je napravljen s vodom temperature 100°C. 

Osim toga, vrećicu čaja ne bi trebalo držati u šalici cijelo vrijeme dok pijete čaj jer se može promijeniti okus. Kod zelenog čaja vrećica se treba ukloniti nakon jedne do tri minute, kod crnog čaja nakon tri do pet minuta, a voćnom čaju potrebno je najviše osam minuta da otpusti svoju aromu. 

Čuvanje čaja još je jedan detalj na koji vrijedi obratiti pozornost. Najbolje je držati ga u kutiji na tamnom i suhom mjestu. 

Pogledajte kako se zdravo hraniti nakon 50. godine života: 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Hazl113
Hazl113
08:13 18.10.2019.

Pravi čaj nije u vrečicama kakve ih pije 95% ljudi. To ispada isto kao da se pije topla vida. Pravi čaj se radi jedino iz rinfuze. I ono jako bitno. Vodu u gradovima prije upotrebe bi trebalo pročistiti filterima, barem sa Britom. Rezlika između čaja sa vodom iz pipe i filtrirane je ogromna. Najbolja voda za čaj je sa izvora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije