Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
način komuniciranja

Znanstvenici uspjeli "razgovarati" s pacijentima u trajnoj komi

mozak
Arhiv VL-a
10.11.2011.
u 13:41

Otkrili su da neki od pacijenata u komi uspijevaju razumjeti što im se govori i slijediti naredbe da razmišljaju o određenim stvarima

Dvosmjerna "konverzacija" s ljudima u trajnom vegetativnom stanju bit će moguća zbog otkrića da poprilično jeftin aparat može očitavati njihove moždane aktivnosti, tvrde britanski i belgijski neurolozi. Otkrili su da neki od pacijenata u trajnoj komi uspijevaju razumjeti što im se govori i slijediti naredbe da razmišljaju o određenim stvarima.

Britanski znanstvenici, javlja Telegraph, predvodnici su ovog projekta koji će, nadaju se, u potpunosti promijeniti način brige za pacijente u komi.

Tijekom istraživanja 16 pacijenata bolnice Addenbrooke u Cambridgeu i Sveučilišne bolnice u Liègeu zamoljeno je da zamisli pomicanje svoje desne ruke i nožnih prstiju desne noge. Njihovi moždani valovi praćeni su EEG-om koji je izmjerio aktivnost neurona. Nakon toga 12 volontera učinilo je isto. Čak troje od 16 komatoznih pacijenata pouzdano je ponavljalo zamišljanje pokreta iako je njihovo tijelo oduzeto.

Glavni cilj istraživanja bio je utvrditi bilježi li EEG, koji je mnogo jeftiniji i mobilniji, moždanu aktivnost komatoznih pacijenata jednako dobro kao i magnetska rezonancija.

Istraživanje je pokazalo da su očitanja EEG-a uspješna, ali onda su otkrili nešto novo. Upotrebom EEG-a, kao i drugih puno skupljih aparata, može se poprilično precizno otkriti prikrivena svijest pacijenata u trajnom vegetativnom stanju i poboljšati njihovu njegu, a s nekima od njih na taj će se način moći ostvariti "rutinska dvosmjerna komunikacija".

 

Komentara 3

DR
drug
05:25 11.11.2011.

Bilo bi lijepo da uspostave kontakt sa Saborom... Jedino je to izgleda nemoguće.... Mozak je velika misterija

OB
-obrisani-
20:26 10.11.2011.

Svijest ,podsvijest i nadsvijest su zanimljive stvari...

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
08:54 11.11.2011.

Uskoro ćemo i moći uspostaviti kontakt sa saborom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije