Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ništa bez otvorenog uma

Zaboravite sprave! Trebaju vam samo tijelo i um

Foto: Privatani album
1/3
26.07.2018.
u 09:00

Ono što me najviše oduševljava otkad sam intenzivno počeo raditi na sebi jest jednostavnost života općenito

Vjerujem da je većina nas koji se bavimo treniranjem dugi niz godina isprobala razne metode treninga koje su u svoje vrijeme bile popularne. Siguran sam da su u posljednjih deset godina mnogi fitness-entuzijasti isprobali i rad s girjama i trx-om ili se okušali u crossfitu.

Jednom sam već rekao da je fitness kao moda i da svatko toliko dolaze neki novi “trendovi”, koji su gotovo uvijek samo dobra marketinška priča s glavnim ciljem prodaje nekakvih proizvoda. Svaki od tih alata ima svoje mjesto u fitnessu, samo je pitanje koji je krajnji cilj te znate li uopće zašto vježbate s tim rekvizitima ili samo pratite trendove?

Jer kada ste dugo u fitness-industriji i kada imate otvoren um poput mene, onda gledate na sve te stvari iz drugog kuta. Naravno, iskustvo ne znači ništa bez otvorenog uma, i tu nažalost vidim da griješe mnogi koji se bave fitnessom, jer zbog ega, tvrdoglavosti i zatvorenog uma, imaju isti način razmišljanja i pogled na stvari kao i prije deset i više godina.

Cijeli život učimo, i tko god misli da zna sve je – budala. Neprestano se treba razvijati, gledati stvari iz više kutova, te ego ostaviti sa strane, jer to je jedini način da se “raste”. Ponekad ljudi znaju reći: “A prije par godina si govorio drugačije…”

Pa naravno da jesam i drago mi je zbog toga jer to znači da sam napredovao i nešto naučio u tom periodu. Ono što me najviše oduševljava otkad sam intenzivno počeo raditi na sebi jest jednostavnost života općenito. I taj sam princip prenio i na fitness i svoj način rada.

Sve što vam treba imate od rođenja: tijelo i um. I s tim dvoje možete raditi čudesne stvari, a pogotovo ako ih uskladite. Mi nismo stvoreni da sjedimo, koristimo bilo kakve sprave niti da dižemo utege u mjestu, već da se krećemo u svim smjerovima i na sve načine te provodimo što više vremena na otvorenom i u prirodi.

Budućnost fitnessa, smatram, leži – u igri, vježbama isključivo s vlastitim tijelom, vježbama mobilnosti i opuštanja, te shvaćanju fitnessa kao zabave i igre, a ne kazne. Naravno, da bi do toga došli, ključno je da počnete raditi na sebi.

Pod tim mislim, da svaki dan provedete neko vrijeme u razgovoru sa samim sobom te da si postavite pitanja: Tko sam ja? Zašto sam ovdje? Koja je moja svrha? Jesam li sretan/na? Radim li što volim? Volim li iskreno? Živim li život koji zaslužujem?

I prije nego učinite nešto ili potrošite svoj teško zarađeni novac, molim vas da dobro razmislite. Zapitajte se: Što ću ovim postići? Pričam li ovo ja ili moj ego? Od čega se branim? Treba li mi uopće ovo? Hoće li me ovo učiniti sretnijim/om? Naravno, da biste odgovorili na ova pitanja, morate biti iskreni prema sebi, a to je teško većini.

Sigurno se pitate: Kakve to veze ima s fitnessom? Ima veze, jer biti fit je nemoguće a da niste fit “u glavi”. Se potiče iz našeg uma, i on je uzrok svakoj promjeni iznutra i izvana na vašem tijelu. Jedete ponajprije zbog emocija, stresa i stvari koje se događaju u vašoj glavi, i vježbate uglavnom zbog drugih i želje da se uklopite u društvo i lažne ideale koji su vam nametnuti putem medija i fitness-gurua.

Samo rijetki vježbaju jer ih to usrećuje, jer to vole i jer shvaćaju da je to način života, a ne kratkotrajni fiks. Svakodnevno kretanje, meditacija, provođenje što više vremena u prirodi, svjesna konzumacija hrane te gledanje na zdrav život kao na nešto što vas uveseljava i zbog čega se osjećate odlično, a ne kao na kaznu i nešto što morate “odraditi” da biste umanjili štetnost svojih loših navika.

To je, smatram, poanta ne samo fitnessa već i života. Što prije počnete iskreno odgovarati na gore navedena pitanja te prestanete lagati sami sebe, prije ćete postati “fit” u svakom smislu te riječi…

>> Ovo su tri omiljene vježbe Jelene Rozge koje su zaslužnje za njenu fit liniju

1/8
Ključne riječi

Komentara 3

Avatar dkoor
dkoor
13:08 26.07.2018.

Moze se vidjeti dosta dobrih stavova u clanku, pogotovo te poveznice vjezbanja sa zivotom opcenito. Iz mojeg osobnog iskustva do sada rekao bih da je to istina.

RZ
rebel.zg
10:10 26.07.2018.

Slazem se. Najbitnija stvar je bit cist u glavi, ostalo ce doc inercijom. Barem u normalnim okolnostima :)

ST
stormrider
11:52 26.07.2018.

Eh moj Dalibore, pa u tom grmu i lezi zec! Sprava koloko hoces, ali ono drugo je vec problematicno......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije