Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
isprobajte već danas

Za zdravije i zelenije biljke napravite domaću hranjivu smjesu od samo tri sastojka

shutterstock
02.10.2021.
u 20:36

Ova prirodna, domaća biljna hrana obično je sigurnija od sintetičkih gnojiva kupljenih u trgovini, koja su vrlo koncentrirana i mogu naštetiti biljkama ako se primjenjuju previše obilno.

Biljke, poput ljudi, trebaju određene hranjive tvari da bi ojačale. Zdravo, uravnoteženo tlo sadrži sve hranjive tvari koje su potrebne biljci, ali ih s vremenom može izgubiti. Gnojiva često sadrže tri esencijalna biljna hranjiva - dušik, fosfor i kalij - kao i niz korisnih mikronutrijenata koji mogu pomoći u fotosintezi. S druge strane, biljna hrana obično sadrži samo nekoliko njih. 

Međutim, kako piše MindBodyGreen, moguće je napraviti vlastitu biljnu hranu koristeći uobičajene kuhinjske sastojke koji bi inače otišli u smeće. Ova prirodna, domaća biljna hrana obično je sigurnija od sintetičkih gnojiva kupljenih u trgovini, koja su vrlo koncentrirana i mogu naštetiti biljkama ako se primjenjuju previše obilno. 

Milenijalci ne znaju brinuti o biljkama: "Puno je stresnije nego što smo mislili"

1/7

Sastojci:

Nekoliko ljuski jaja koje su očišćene, osušene i zdrobljene na male komadiće 
1-2 šalice taloga kave
1 kora od banane

Sve sastojke pomiješajte u jednoj posudi. Za vrtne biljke iskopajte rupu nekoliko centimetara ispod zemlje kako biste stavili smjesu, a zatim ponovno prekrijte zemljom. Za kućne biljke napunite posudu zemljom, dodaje smjesu, a zatim nastaviti puniti lonac zemljom i biljkama na početku vegetacije.

Ovi sastojci pružaju stalan izvor kalija, fosfora, kalcija i dušika. Dušik iz taloga pomaže u rastu listova, kalcij i fosfor iz jaja pomažu u rastu i snazi ​​korijena, a kalij iz banane može poboljšati zdravlje biljaka.

Stiže novi zakon u struji, evo koje su promjene za kućanstva:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije