Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nekoliko savjeta

Vrućine su stigle, a HZJZ izdao upute kako se čuvati od toplinskog udara

shutterstock
18.06.2021.
u 10:30

Čuvajte starije osobe, trudnice, djecu i kronične bolesnike od vrućina.

Visoke temperature koje su stigle ovih dana mogu izazvati niz simptoma - i kod djece i kod starijih ljudi - pa se treba dobro čuvati. 

Savjet koji ćete najčešće čuti je da unosite puno tekućine kako ne biste dehidrirali i da redovito mažete kožu zaštitnim faktorom kako ne bi došlo do opeklina, ali i do toplinskog udara.

Što je točno toplinski udar?
Kako piše HZJZ, to je iznenadni kolaps organizma koji nastaje zbog prekomjernog povišenja tjelesne temperature i nemogućnost tijela da se hladi znojenjem. 

Nije ga lako prepoznati jer su simptomi slični virozi - prvi je iscrpljenost, a zatim dolaze osjećaj groznice, vrućica, nedostatak znojenja, brzi puls, žeđ i mučnina, povraćanje, otežano disanje i suha koža. Ako ste dugo bili izloženi suncu i počeli ste osjećati ove simptome, nemojte ih ignorirati već se javite liječniku ili pozovite Hitnu pomoć. 

Obavezno se sakrijte u hlad i počnite hladiti lepezom, novinama ili sličnom stvari. 

Ako ste u društvu nekoga za koga se sumnja da ima toplinski udar, napravite istu stvar - stavite osobu u hlad, rashladite je, a ako slučajno padne u nesvijest okrenite je na bok da se ne uguši vlastitim jezikom. Ako prestane disati, započnite s oživljavanjem. Nikako ne smijete onome tko je doživio toplinski udar stavljati led na kožu niti ga hladiti ledenom vodom.

Dvojica Osječana za djecu s teškoćama iz Vukovara biciklom išli do Bruxellesa:

HZJZ je izdao i upute za ponašanje tijekom ljetnih vrućina. 

Prvo naglašavaju da uvijek treba piti tekućinu kako bi se tijelo rashladilo - birajte negaziranu vodu i napitke koji nemaju puno kalorija, kofeina, alkohola i šećera jer oni mogu pojačati dehidraciju. Također, možete se svako malo rashladiti tako da uzmete kockicu leda i rastopite je u ustima.

Nemojte čekati osjećaj žeđi da biste povećali unos tekućine, pogotovo kod starijih osoba koje imaju slabiji osjećaj žeđi. Isto tako, za djecu se preporučuje da im svakih 15-20 minuta dajete gutljaj vode ili 1-2 žlice. Odrasli to trebaju raditi svakih 1 do 2 sata.

Obavezno izbjegavajte boravak na suncu od 10 do 17 sati - to posebno vrijedi za djecu, trudnice, starije osobe i bolesnike.

Nosite laganu i široku odjeću, a kada idete iz kuće uzmite sa sobom šešir ili šiltericu, sunčane naočale i lepezu ili neki predmet kojim se možete rashladiti.

Jedite češće male i što tekućije obroke. Izbjegavajte hranu prebogatu bjelančevinama. Ako ste u mogućnosti, pripremite miješano svježe voće u obliku smoothieja ili laganu juhu, da organizmu vratite izgubljene minerale, vitamine i elektrolite.

Nastojte rashladiti prostor u kojem živite. Idealno bi bilo sobnu temperaturu održavati ispod 32°C danju, a 24°C noću. 

Jedna stvar koju naglašavaju, a ponavlja se nažalost svake godine, je da ne ostavljate djecu i ljubimce same u automobilu!

Tim meteorologa napravio detaljnu prognozu za cijelo ljeto:

1/3

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije