Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
XO od ostataka namirnica

Vrhunski chefovi opsjednuti su ovim umakom – evo kako ćete napraviti svoju verziju u kućnoj radinosti

27.11.2022.
u 06:48

XO umak kralj je među kondimentima koji je slavu stekao u Hong Kongu osamdesetih godina prošlog stoljeća. Odlikuje ga intenzivan umami okus koji podiže svaki obrok na višu razinu zbog čega je nezaobilazan dodatak većini slavnih chefova u svim dijelovima svijeta.

Umak se može koristiti odmah, no najbolji je dan poslije kada se svi okusi prožmu. Kada se ohladio, prebacite ga u sterilnu staklenku. Tako spremljen u hladnjaku može trajati do 14 dana, a zamrznuti XO umak može se čuvati i do 6 mjeseci. Stavite ga na pečena jaja, povrće kuhano na pari, prženu rižu – na sve što vam srce poželi! Kuhanje je zabavnije s XO umakom, stoga budite spremni otkriti novu dimenziju jela koja ste bezbroj puta pripremali!

XO umak

Sastojci:

koža od šunke (sušena, pržena) 

koža od lososa

ljuske od škampa

ostaci pršuta

ostaci škampa ili sušene ribe

čili papričice

đumbir

češnjak (s korom) 

sezamovo ulje

soja umak 

Priprema:

Sve ostatke izblendajte u blenderu ili usitnite nožem te dobro posolite, raširite na lim za pečenje, prekrijte papirom za pečenje te opteretite težinom. Ostavite tako 1,5 sat. Zatim na 140 stupnjeva sušite ostatke u pećnici dok nisu u potpunosti izgubili tekućinu. Kada se osuše, stavite ponovno sve u blender s čilijem, đumbirom i češnjakom pa na kraju prepržite na srednje jakoj vatri na suncokretovom ulju. Dodajte sezamovo ulje i soja umak za okus.

Napomena: Sastojke u blenderu možete procesuirati da budu grubo sjeckani, a možete po želji napraviti i umak glatke teksture

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije