Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Primorsko-goranska županija

Gea i Klara o izazovu: Ono što mislimo i osjećamo o svome kraju nastojat ćemo prikazati u samo jednoj minuti

Rijeka: Projekt moja.hr Klara Dujmović i Gea Rajić
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/5
02.06.2022.
u 10:06

Kada sam došla na akademiju, osjećala sam se kao da sam se vratila kući. Oduvijek sam nešto snimala mobitelom, bilježila kretanje i pokret. Kroz video mogu najbolje prenijeti osjećaje, kaže Klara

Geu je profesor s akademije pitao bi li sudjelovala u projektu Moja.hr, ona je odmah nazvala prijateljicu Klaru da je pita hoće li biti s njom u timu. Klara je htjela razmisliti do sutradan, al’ Gea joj je rekla da odgovor treba odmah. Na brzinu su jedna drugoj izložile ideje i odmah je bilo jasno da se u promišljanju kako treba izgledati jednominutni video kojim će predstaviti Primorsko-goransku županiju jednoglasne, da imaju istu viziju pa ovih dana “love” i kadrove kojima bi ih potkrijepile.

- Mislile smo, ok, napravit ćemo to. A onda smo doznale da ćemo biti ambasadorice svoje županije i u što smo se zapravo upustile. Ali pravi je izazov u jednoj minuti dočarati i opisati dojam cijele naše županije – kažu djevojke, obje studentice na Akademiji primjenje umjetnosti u Rijeci.

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL/Privatni album

Komičan na stranom jeziku

Klara Dujmović studentica je pete godine kiparstva, Gea Rajić na petoj je godini grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija. Njihove su poveznice umjetnost, kreativnost, eksperimentalni film... I prijateljstvo.

Klara je rođena Riječanka, 31 joj je godina, a studij koji završava nije bio njezin prvi izbor. Naime, nakon srednje upravne upisala je i studirala najprije na Pravnom fakultetu, a po zavšetku upravnog studija, svjesna da se u toj struci neće zadržati, htjela je na stručno osposabljavanje onamo gdje se zapravo vidjela - na Akademiju. No, nisu je primili pa je osopobljavanje odradila u susjednoj zgradi kampusa na Trsatu, na Filozofskom fakultetu. Iduće godine ušla je na Akademiju, ali kao njezina studentica:

- Znala sam da pravo i uredski posao nisu za mene, ali volim stvari završiti do kraja pa sam zato završila faks koji sam upisala iako sam znala da se tim poslom neću baviti. Međutim, kada sam došla na akademiju, osjećala sam se kao da sam se vratila kući. Oduvijek sam nešto snimala mobitelom, bilježila kretanje i pokret. Fotografiju kao medij koristim tri godine, ali kroz video mogu najbolje prenijeti osjećaje – kaže Klara objašnjavajući da u svemu što radi provlači kiparski i performativni pristup i elemente i da je to sve zapravo kiparstvo.

Struka je zapazila i cijeni njezino stvaralaštvo. Sa svojim je radovima sudjelovala na Liburnia film festivalu, imala izložbe, u sklopu projekta EPK 2020 bila je jedna od autorica na projektu Lungomare art, autorica je kratkog eksperimentalnog filma Adeptus, a njezini Valovi u ovogodišnjem su programa Dana hrvatskog filma:

- Putuje, živi svoj život. I to mi se sviđa – kaže Klara Dujmović.

Foto: Robert Belosevic/PIXSELL

Gea je u rođena prije 25 godina u Rijeci u koju se radi studija prije pet godina vratila iz Pazina gdje je odrasla i živjela. Snima odmalena, još kako se doma dokopala kamere na VHS kazete, a ozbiljnije se za film i video zainteresirala u 2. srednje pa je počela istraživati, eksperimentirati, gledati tutoriale na YouTubeu, čitati, otkrivati... Samozatajna je, tiha i nenametljiva, no njezin je rad itekako zapažen čemu svjedoči i međunarodna nagrada festivala glazbenog filma International Music Film Festivala u Parmi koju je osvojio omnibus što ga je radila za riječke Putokaze.

- Radim dizajn i spotove bendovima – kaže Gea Rajković.

Bez obzira na talent kojeg obje posjeduju i s kojim bi mogle uspjeti i izvan granica Hrvatske, o odlasku kažu nisu nikada ni pomišljale:

- Ma ne, ostajem tu. Bitno mi je da mogu razgovarti na materinjem jeziku – kaže Gea.

- Teško je biti komičan na stranom jeziku. I nema te igre riječi – dodaje Klara.

Gdje su galerije za mlade

Za Rijeku obje kažu da je više percepcija u javnosti kako je bogata sadržajima nego što to u stvarnosti jest, iako se ne mogu potužiti da mladima baš nešto pretjerano nedostaje. Kada bi se njih pitalo što im je prijeko potrebno, Klara bi istaknula nedostak galerijskog prostora u kojem bi mladi umjetnici imali prilike javnosti pokazati što to stvaraju. Gea pak ističe nedostak zelenih površina za druženje. No ono čega nema, nadomjestit će na drugi način. Gea voli ići na Cres i Krk, planinariti, otići do Risnjaka. Klara će istaknuti Rječinu, jedno od omiljenih izletišta Riječana gdje uživaju u šumi, šetnji uz rijeku... Obje vole biti u prirodi, a u njihovu kraju ona je uistinu raznovrsna:

- Volimo taj kontrast – grad, šuma, zabit, more... Zbilja je ova naša županija predivna – kažu studentice Klara Dujmović i Gea Rajić koje će ono što misle i osjećaju o svome kraju nastojati prikazati u samo jednoj minuti.

Prije nego što krenete na put u Primorsko-goransku županiju, istražite je uz pomoć mobilne aplikacije Visit Kvarner na kojoj ćete naći sve o opatijskoj rivijeri, Rijeci i okolici, crikveničko-vinodolskoj rivijeri, otocima Krku, Cresu, Lošinju i Rabu i zelenoj oazi Europe – Gorskom kotaru. Turistička zajednica Kvarnera, čija je direktorica Irena Peršić Živadinov, ovom je aplikacijom korisnicima na praktičan način omogućila da budu uvijek u tijeku s događanjima na području županije (među preporučenima je i izložba djela Salvadora Dalíja iz privatne zbirke kolekcionara iz Bonna koja se nigdje drugdje u svijetu nije mogla vidjeti, a bit će otvorena 20. rujna u Opatiji), otkriju mjesta koja vrijedi posjetiti (poput Lokvarke, najdublje špilje u Hrvatskoj koja se nalazi u Gorskom kotaru), ali i gdje će dobro pojesti (otočke delicije uvijek su dobar izbor). A moći će i pronaći smještaj po mjeri jer za upoznavanje svih raznolikosti Primorsko-goranske županije potrebno je više dana.

”Moj kraj, moja uspomena, moja budućnost” slogan je multimedijalnog projekta Večernjeg lista Moja.hr, u kojem mladi ljudi iz svih 20 županija te Grada Zagreba jednominutnim videom predstavljaju svoj kraj kroz autorske priče – životne, duhovite, svakodnevne... Mladi na originalan i kreativan način trebaju ispričati zašto vole kraj u kojem žive i pokazati – evo zašto je moje mjesto moje. Ideja je potaknuti ih da se ne natječu brojevima i statističkim podacima, već ljepotom, kreativnošću i emocijom. Autor je ovog projekta, koji podržavaju Ministarstvo turizma i sporta te Hrvatska turistička zajednica, a partner mu je Hrvatska radiotelevizija, scenarist Alen Đurica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije