Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vino&Fino

Voćna izlika da pijete alkohol na plus 35 stupnjeva Celzijevih

sangria
Foto: Stock Food
11.07.2014.
u 16:00

Poslužuje se dobro rashlađena, a volite li bijelu sangriju, birajte bijelo vino koje nema okus po hrastu.

Fantastično ljetno osvježenje, voćna izlika da pijete alkohol na plus 35 stupnjeva Celzijevih ili piće samog el diabla?

Eh, sve to je sangria, španjolsko piće od, najčešće, crnog vina (otuda i ime, sangre na španjolskom znači krv), raznog voća i raznih dodataka poput žestokih alkoholnih pića, sokova, začina, šećera...

Inače, divota je ovog pića u tome što je jednako jednostavno za pripremu kao i ukusno, a dodajući namirnice po vlastitoj želji, može postati samo još bolje. Gotovo da ne možete u sangriju staviti pogrešan sastojak, a o vašem ukusu ovisi hoće li ukupan dojam biti više voćni, oštar ili začinjen.

Evo, jedan od recepata (ne “pravi”, najstariji, najtočniji i sl.) sadrži 1 litru crnoga vina, sok dviju iscijeđenih naranči, 4 zrele breskve izrezane na kocke, med ili šećerni sirup, kore 2 limuna, 2 prstohvata cimeta. Na primjer.

No isto tako u sangriju možete nasjeckati i drugo voće, naranče, limune, ananas, dinju, grožđe, mango, lubenicu.

Zasladiti sangriju možete medom, šećerom ili sirupom, možete i naribati ili izblendati koru citrusa. U nju izvrsno paše konjak, amaretto, votka, no ne želite li prije zalaska sunca ležati pod stolom, možda se bolje držati varijante sa sokovima, a izbjegavati oštra pića.Nekoliko je i korisnih savjeta.

Primjerice, zbog bogatstva drugih sastojaka vino ne mora biti skupo. Običan merlot ili španjolska Rioja izvrsni su. Jaki citrusni okus postiže se cijeđenjem citrusa, a da bi se okusi proželi, sangria treba odležati barem nekoliko sati prije konzumacije, može i preko noći. Poslužuje se dobro rashlađena, a volite li bijelu sangriju, birajte bijelo vino koje nema okus po hrastu.

>>Tri vinske čaše za sve prilike

>>10 trikova uz koje ćete lako zavarati ljude da se razumijete u vina

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije