Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čitajte deklaracije:

Većina ‘zdravih’ pahuljica sadrži velike količine šećera

pahuljice
29.02.2012.
u 06:23

Umjesto gotovih pahuljica sami spravite zdrav i hranjiv obrok, savjetuju nutricionisti

Svi se nutricionisti slažu u jednom – doručak nikako ne bi trebalo preskakati.

Trebale bi stajati uz kekse

Također je dobro znati da se upravo za taj organizmu važan prvi obrok preporučuju pahuljice, kako odraslima tako i djeci. No, najnovije istraživanje u Velikoj Britaniji šokiralo je javnost – ustanovili su, naime, da većina pahuljica koje se reklamiraju kao zdrave sadrže velike količine šećera. Čak više od, recimo, čokolade.

U istraživanju je sudjelovala Jacqui Lowdon, specijalistica za dječju prehranu, koja kaže da bi kutije s takvim pahuljicama zbog velikog postotka šećera trebale u dućanima stajati pokraj čokoladnih keksa.

Pojačivači okusa

– U procesu proizvodnje gube se brojne nutritivne vrijednosti namirnica, zbog čega proizvođači dodaju pojačivače okusa i, naravno, šećer kako bi njihov proizvod imao okus koji će se svidjeti konzumentima – objašnjava Lowdon te zaključuje da bi kupci obvezno trebali čitati što sve sadrži i u kojoj količini ono što kupuju te da se ne daju zavarati porukama o dodanim vitaminima i mineralima.

Da treba pažljivo birati što ćete doručkovati, slaže se i magistrica nutricionizma Mirela Marić, koja kao najzdraviju opciju navodi zobene pahuljice.

– Savjetujem da se, umjesto kupnje gotovih kombinacija, uzme nekoliko vrsta žitarica i onda kombinira po volji. Žitarice su dobar izvor energije zbog čega se i preporučuje konzumirati ih ujutro, no recimo zobene su dvostruko manje kalorične od kukuruznih pahuljica – objašnjava Marić te dodaje da je bitno i ono što se dodaje u pahuljice.

Tako treba pripaziti na suho voće koje sadrži veću koncentraciju šećera od svježeg voća, kao i na voćne jogurte. Najbolje je, preporučuju nutricionisti, za pojačavanje okusa staviti cimet, steviju ili med.

Komentara 8

DU
Deleted user
09:01 29.02.2012.

Otkrili nam Ameriku. Na svakom pakiranju pahuljica piše postotak šećera, i svatko tko zna čitati može vidjeti da se unutra nalazi ogromna količina šećera. Ja stavljam cimet na pahuljice i to jedem svako juto, no cimet ima jak okus ii potpuno \"prekrije\" okus pahuljica.

TO
tomash
10:35 29.02.2012.

Procitao sam negdje da je secer bio nekoliko stotina godina zabranjen u Europi zbog toga jer se smatralo da stvara ovisnost(droga). Sto se tice zdravih sladila to su u umjerenim kolicinama javorov i agavin sirup, jecmeni i rizin slad.

SC
scary
07:04 29.02.2012.

med ili cimet zvuče zanimljivo, baš ću probati! i meni su ove prerađene pahuljice uglavnom previše slatke, još kad stave čokoladu unutra, sav okus žitarica se potpuno izgubi. bez veze.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije