Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novogodišnje slavlje

Uz alkohol obvezna voda i puno manjih masnijih zalogaja

\'31.12.2009., Zagreb - Vatromet na trgu Bana Jelacica na doceku Nove godine 2010. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL\'
\'Zeljko Lukunic/PIXSELL\'
31.12.2011.
u 12:02

Oni koji se ne žele odreći dobre kapljice trebaju posegnuti za idealnom kombinacijom hrane i pića.

Ispijanje alkohola tijekom blagdana, posebno u novogodišnjoj večeri odavno je već dio slavljeničkog rituala. Ipak nerijetko se iduće jutro trpe posljedice neoprezne ili pretjerane konzumacije alkohola zbog čega, potpuno nepotrebno, cijeli doček ostaje u lošem sjećanju.

Idealno bi za organizam bilo uopće ne piti, no za one koji se ne žele odreći dobre kapljice najbolje je rješenje pronaći savršenu kombinaciju hrane i pića kako bi cijelu noć zadržali dobro raspoloženje, a jutro dočekali bez želučanih i inih tegoba.

Dobre masnoće

– Najvažnije je da želudac ne bude prazan, odnosno cijelu večer treba pomalo jesti i uz to konzumirati alkoholna pića kako alkohol ne bi išao direktno u krv. Pri tome su najbolji odabir masniji zalogaji kao, na primjer, suhomesnati proizvodi, sir, krekeri, pa čak i kremasti kolači, jer u tom slučaju alkohol razgrađuje masnoću pa sporije ulazi u krv te je manja mogućnost opijanja – objašnjava diplomirana nutricionistica Mirna Trumbetaš.

Naravno i tu treba biti oprezan pa, ako slavite na mjestu gdje niste sigurni u kvalitetu hrane, posegnite za teže kvarljivim namirnicama kako ne biste pokvarili želucem. Dogodi li vam se pak upravo to, Mirna Trumbetaš savjetuje potpunu detoksikaciju uz puno čaja, kuhanu rižu i povrće bez masnoća i bjelančevina.

Ne smije se zaboraviti ni na blagotvoran utjecaj obične vode. Tako se preporučuje tijekom večeri nakon svake ispijene čaše alkohola otpiti i jednu čašu obične vode, a pada li vam masna hrana teško na želudac, dobro bi bilo nakon obroka popiti imalo mineralne vode.

Trikovi koji pale

Ako ste pak ove godine izvukli kraću slamku i zaduženi ste za prijevoz ili iz nekog drugog razloga ne možete konzumirati alkohol, poslužite se nekim od provjerenih trikova – tijekom večeri stalno u rukama imajte čašu punu soka i jednostavno ne dopustite da vam drugi toče. Naime, pokazalo se da se ljudi manje brinu o tomu što pijete ako vide da vam je čaša puna i da stalno nešto pijuckate nego ako primijete da “vozite na suho”.

Komentara 7

DH
dalibor.hren
16:01 31.12.2011.

Gospođo Trumbetaš, hvala na savjetu. Prihvaćam sve osim vode: kod nas ima alkohola u izobilju, a voda košta...

Avatar kukulelavac
kukulelavac
18:27 31.12.2011.

Pak ve,v našem zagorju je tudum rodil ove godine boljše nek igdar, a vode v bunaru ima čistam malee. Gda ga bumo spili ak ne sad ?

Avatar m_m
m_m
19:49 31.12.2011.

U nastavku pročitajte: \"Za korisnike opojnih droga. Savjeti kod predoziranja.\"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije