Naslovnica Lifestyle Kućne čarolije

Uvijek bacate vrećice silica-gela? Da ste ovo prije znali, čuvali biste svaku

Kako biste spriječili magljenje stakala u automobilu za vrijeme zimskih i kišnih dana, stavite nekoliko vrećica silika-gela na kontrolnu ploču, što bliže staklu. Zahvalit ćete nam poslije.
28. veljače 2019. u 07:00 10 komentara 33481 prikaza
Silica gel
Foto: Getty Images

Amorfni silicijev dioksid ili mnogima poznatiji kolokvijalnog naziva kao silica-gel, čest je dodatak raznim proizvodima na koji naiđemo kada otvorimo ambalažu. 

tjestenina ZLATNA TEKUĆINA Izlijevate u sudoper vodu u kojoj ste kuhali tjesteninu? Sada vjerojatno više nećete...

I upravo te vrećice s "kuglicama" mnogi odmah bacaju u smeće. Jedan je od razloga to što se pogrešno vjeruje da su toksične, a drugi – jer piše na vrećici da je bacite. To je preventiva da ih netko ne proguta.  

Naravno, s kuglicama se nećete igrati ni pokušavati ih pojesti. Ali možete napraviti sljedeće: 

Kad vam mobitel padne u vodu

Riža! To je prvo je što vam padne na pamet upotrijebiti kako biste spasili uređaj i izvukli vagu iz njega. Ipak, silica-gel ima mnogo veću moć upijanja vlage i trebao bi vam biti prvi izbor. Nekoliko vrećica ubacite u staklenku s uređajem koji trebate osušiti, zatvorite poklopac i pričekajte da vrećice povuku vlagu. Trebat će manje vremena za to nego s rižom pa biste svoj pametni telefon mogli uključiti već nakon 24/48 sati. U riži biste trebali držati uređaj najmanje 72 sata. 

Glačanje ukradite ideju Genijalan trik uz pomoć kojeg ćete trošiti upola manje vremena za glačanje

Zaštitite dokumente

Ako imate važne dokumente koje biste trebali zaštiti od utjecaja vlage i očuvati ih dulje vrijeme, pohranite ih u kutiju u koju ćete ubaciti nekoliko vrećica silica-gela.

Posuda s kavom

Posudu s kavom otvarate svaki dan? Nije stoga čudno da kava pokupi vlagu i gubi dragocjenu aromu. Ubacite u posudu vrećicu silica-gela i riješili ste stvar. 

Spriječite magljenje stakala u automobilu

Kako biste spriječili magljenje stakala u automobilu zbog vlažnosti u zraku, stavite nekoliko vrećica silica-gela na kontrolnu ploču, što bliže staklu. Zahvalit ćete nam poslije. 

Grah varivo manje nadutosti Genijalan trik kako izbjeći vjetrove zbog graha! Evo što trebate napraviti s mahunarkama

Osušite cipele

Bilo da ste pokisli u cipelama ili ste oprali tenisice i ne možete čekati da se osuše, ubacite u njih nekoliko vrećica spomenutih kuglica. Izvući će svu vlagu iz njih. 

Torba za trening

Nakon treninga u torbu ubacite znojnu odjeću. Nakon nekog vremena primijetili ste da poprima neugodan miris ili su se počele razvijati gljivice. Ubacite nekoliko vrećica silica-gela i spriječit ćete ovu neugodnu pojavu. 

VIDEO Ovo su najzdravije države! Pogledajte gdje je Hrvatska

 

Osvojite paket u vrijednosti 10.000 kuna!

Podijelite s nama uspomenu koja vas veže uz Večernji i osvojite poklon paket u vrijednosti 10.000 kuna! Svoju priču možete nam poslati kao samostalni tekst, tekst i fotografiju ili kao video putem ove stranice. Radove ćemo objaviti 01. travnja 2019. a pobjednik/ca će biti proglašen/a 03. svibnja 2019. 

Matija Vuica
Iskroji svoj život
Matija Vuica: Unikati i rad po mjeri nikada neće izaći iz mode

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar navijač
  navijač:

  Koristan članak , ali ovo sa vlagom unutar auta ne prolazi kad je temperatura ispod nule , zato što ta vlaga smrzne , već sam probao.

 • zip123:

  Kasnite sa informiranjem.Samo 20 godina.

 • chemica:

  To sa mobitelom je isključivo vatrogasna mjera. Bez odlaska u servis jednostavno ne ide. Ako je pod garancijom, možda uspiješ izvući novog.