Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Idemo na izlet

Uređena atraktivna ferata - planinarska staza- duga 1700 metara

Planinarska udruga Dinaridi sudjelovala je u izgradnji mnogih objekata na Dinari
09. studenoga 2020. u 12:53 1 komentara 437 prikaza
Planinarska udruga Dinaridi
Foto: Planinarska udruga Dinaridi
Pogledajte galeriju 1/7

Dinara u jesenskom izdanju privlači sve veći broj planinara. Planinarska udruga Dinaridi, s brojnim planinarskim društvima i prijateljima, među kojima Udrugom Pume 7. gardijske brigade i Hrvatskom gorskom službom spašavanja, podigla je niz planinarskih skloništa i drugih planinarskih objekata na Dinari, među njima i onaj koji nosi ime Drage Grubača na predjelu Ošjak, na 1645 metara nadmorske visine.

Dinara Dinara Uspon na Sinjal, najviši vrh Hrvatske

Riječ je o najvišem planinarskom objektu u Hrvatskoj. Izgradnja na nepristupačnom terenu je trajala tri godine, a otvoren je 2018. godine, od kada je pružio utočište nebrojenim planinarima.

Planinarska udruga Dinaridi | Autor : Planinarska udruga Dinaridi Foto: Planinarska udruga Dinaridi

– Na Dinari uvijek ima hodača i planinara. Ima ih i danas, i to najviše stranaca iz zapadne Europe.. Nije ni čudo jer smo uredili staze, napravili zemljovide, izgradili niz skloništa, a napravili smo i feratu, planinarsku stazu osiguranu fiksnom užadi i klinovima po kakvima je planinarenje i penjanje sve popularnije. Feratu još nismo službeno otvorili, ali riječ je o jednoj od najdužih i najljepših ferata u Europi. Duga je 1700 metara, vrlo je atraktivna i pristup joj je lagan. Neki su već njome prošli – otkriva nam Darko Gavrić Čerčo iz Dinarida. Kaže da su oni svoj dio posla napravili. Poboljšali su sigurnost i infrastrukturu, napravili niz skloništa pa smještajnih kapaciteta ima više nego na Velebitu, posljednjih godina obilježeno je na stotine planinarskih staza.

Planinarska udruga Dinaridi | Autor : Planinarska udruga Dinaridi Foto: Planinarska udruga Dinaridi

Njihovo planinarsko sklonište Rupe na 1360 metara nadmorske visine idealan je stacionar za osvajače mnogih vrhova u troglavskoj skupini. Najbliži prilaz mu je iz mjesta Cetina od kojeg ga dijeli dva i pol sata hoda. Popularno je i planinarsko sklonište Puma na 1630 metara, Bunarić na 1610 metara kao i Edo Retelj na 1450 metara na Kamešnici.

Planinarski dom Paklenica Planinarski dom Paklenica Nema ljepšeg od buđenja na planini

Na najvišem vrhu Sinjalu, na visini od 1831 metar, napravili su šesterokutnu kućicu i meteorološku postaju.

Sada je na planinarima i izletnicima da sve to održavaju urednim i čistim.

Dinara je biser čije ljepote zavređuju proglašenje parkom prirode. To će biti vjetar u leđa razvoju planinarskog i pustolovnog turizma. Za nju pravi pustolovi već sad dobro znaju. I tvrde da je onaj tko jednom vidi dinarske šume i izvore te osjeti mirise zauvijek ostaje njome opijen.

Planinarska udruga Dinaridi | Autor : Planinarska udruga Dinaridi Foto: Planinarska udruga Dinaridi

RTL Direkt
Zoran Šprajc u svom stilu komentirao Bandićev sprovod: 'Kao da je sam pisao scenarij, imao je smisla za zaj***nciju''
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?