Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Planinarska skloništa

Uređena atraktivna ferata - planinarska staza- duga 1700 metara

Planinarska udruga Dinaridi
Foto: Planinarska udruga Dinaridi
1/7
09.11.2020.
u 12:53

Planinarska udruga Dinaridi sudjelovala je u izgradnji mnogih objekata na Dinari

Dinara u jesenskom izdanju privlači sve veći broj planinara. Planinarska udruga Dinaridi, s brojnim planinarskim društvima i prijateljima, među kojima Udrugom Pume 7. gardijske brigade i Hrvatskom gorskom službom spašavanja, podigla je niz planinarskih skloništa i drugih planinarskih objekata na Dinari, među njima i onaj koji nosi ime Drage Grubača na predjelu Ošjak, na 1645 metara nadmorske visine.

Riječ je o najvišem planinarskom objektu u Hrvatskoj. Izgradnja na nepristupačnom terenu je trajala tri godine, a otvoren je 2018. godine, od kada je pružio utočište nebrojenim planinarima.

Foto: Planinarska udruga Dinaridi

– Na Dinari uvijek ima hodača i planinara. Ima ih i danas, i to najviše stranaca iz zapadne Europe.. Nije ni čudo jer smo uredili staze, napravili zemljovide, izgradili niz skloništa, a napravili smo i feratu, planinarsku stazu osiguranu fiksnom užadi i klinovima po kakvima je planinarenje i penjanje sve popularnije. Feratu još nismo službeno otvorili, ali riječ je o jednoj od najdužih i najljepših ferata u Europi. Duga je 1700 metara, vrlo je atraktivna i pristup joj je lagan. Neki su već njome prošli – otkriva nam Darko Gavrić Čerčo iz Dinarida. Kaže da su oni svoj dio posla napravili. Poboljšali su sigurnost i infrastrukturu, napravili niz skloništa pa smještajnih kapaciteta ima više nego na Velebitu, posljednjih godina obilježeno je na stotine planinarskih staza.

Foto: Planinarska udruga Dinaridi

Njihovo planinarsko sklonište Rupe na 1360 metara nadmorske visine idealan je stacionar za osvajače mnogih vrhova u troglavskoj skupini. Najbliži prilaz mu je iz mjesta Cetina od kojeg ga dijeli dva i pol sata hoda. Popularno je i planinarsko sklonište Puma na 1630 metara, Bunarić na 1610 metara kao i Edo Retelj na 1450 metara na Kamešnici.

Na najvišem vrhu Sinjalu, na visini od 1831 metar, napravili su šesterokutnu kućicu i meteorološku postaju.

Sada je na planinarima i izletnicima da sve to održavaju urednim i čistim.

Dinara je biser čije ljepote zavređuju proglašenje parkom prirode. To će biti vjetar u leđa razvoju planinarskog i pustolovnog turizma. Za nju pravi pustolovi već sad dobro znaju. I tvrde da je onaj tko jednom vidi dinarske šume i izvore te osjeti mirise zauvijek ostaje njome opijen.

Foto: Planinarska udruga Dinaridi

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar EtTore
EtTore
13:05 09.11.2020.

Kad pocinje SEZONA?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije