Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Upozorenje UN-a: do 2100. godine bit će nas 15 milijardi

Svjetska populacija mogla bi se udvostručiti te sa sedam narasti na 15 milijardi do kraja 2100. godine, alarmantno je upozorenje UN-a.
24. listopada 2011. u 15:00 42 komentara 8 prikaza
ljudi
Foto: Antonio Bronić/PIXSELL

Svjetska populacija mogla bi se udvostručiti te sa sedam narasti na 15 milijardi do kraja 2100. godine, alarmantno je upozorenje Ujedinjenih naroda. Šokirajuća statistika plaši stručnjake koji napominju da bi takav scenariji mogao izazvati katastrofalne posljedice za čovječanstvo ako se ne pronađe način da se zaustavi rapidni rast stanovništva te sačuvaju prirodni resursi.

Prethodno je UN procjenjivao da bi do kraja stoljeća ukupna svjetska populacija mogla skočiti na deset milijardi ljudi, a nove brojke predviđaju dramatičniji scenarij i bit će službeno objavljene u izvješću Fonda Ujedinjenih naroda za populaciju krajem tjedna, prenosi Daily Mail.

Zbog napretka medicinske znanosti, visoke stope nataliteta u Africi, Aziji i Latinskoj Americi te pada smrtnosti djece, ukupna svjetska populacija udvostručila se od šezdesetih godina prošlog stoljeća do danas.  Kao što je i predviđeno, do kraja godine svijet će službeno pozdraviti svog 7-milijarditog stanovnika, ali, iako to grubo zvuči, letu ove ''rode'' dežurni katastrofičari baš se i ne vesele.

– Naš planet opasno se približava vrhuncu populacijskog rasta i klimatskih promjena – ozbiljno napominje Roger Martin, predsjednik organizacije Population Matters koja vodi kampanje populacijske kontrole.

Njegovo mišljenje ne dijeli profesor Jack Goldstone sa Sveučilišta George Mason koji smatra da je brojka od 15 milijardi prenapuhana. On vjeruje da je diljem zemaljske kugle trend prirasta u opadanju pa se njegova prognoza zaustavlja na oko deset milijardi stanovnika.

Predviđa se da će do kraja 2050. godine Indija preoteti Kini titulu najmnogoljudnije zemlje. Slijedili bi ih Nigerija kao najbrže rastuća afrička država te SAD i Pakistan.

Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • Pegaz:

    Pa mislim da bi problem prenapucenosti, kao uostalom i do sada, UN, NATO i ini ostali mogli vrlo jednostavno nastaviti rjesavati na nacin da im malo \"pobjegnu\" iz laboratorija neke puno gadnije bolestine nego do sada, tako da zivo sumnjam ... prikaži još! u ova predvidjanja...

  • Jacob54:

    Čemu panika ima mjesta na ovoj planeti za toliko ljudi,samo pogrešna politika vlasti i neznanje političara je zgusnula sve ljude u gradove,a posebno loša politika naspram nenaseljenih područja prema kojima se gaji animozitet kao zbog neatraktivnosti investitoa.najbolji pokazatelj da investitori ... prikaži još! ne mogu i ne smiju utjecati na demografsku politiku jest taj što svo onečišćenje dolazi ili generira iz tzv . profitabilnih Gradskih struktura.