PROMO

Ulje crnog kima - područja primjene i način djelovanja

Ulje crnog kima
Foto: Promo
1/5
15.03.2023.
u 08:30

Ulje crnog kima već se tisućama godina koristi kao ljekovita biljka u arapskom području i sjevernoj Africi.

Pozitivni učinci, primjerice kod visokog krvnog tlaka, raznih kožnih bolesti i alergijskih reakcija, uočeni su i kod nas. Zbog nezasićenih masnih kiselina koje sadrži te mnogih minerala, elemenata u tragovima i vitamina, ulje crnog kima predstavlja zdrav dodatak prehrani.

Ulje crnog kima za peludnu groznicu i alergije

Foto: Promo

Zbog snižavanja histamina, primjena ulja crnog kima pokazala se korisna u liječenju alergija i peludne groznice. Histamin je neuroprijenosnik koji posreduje u alergijskim reakcijama. Uzrokuje svrbež, oticanje i probleme s disanjem koji su tipični za alergijske reakcije. Tijekom sezone peludi uzimanje ulja crnog kima može smanjiti simptome povezane s peludnom groznicom. Osim pozitivnog učinka na alergije, redovito uzimanje ulja crnog kima pomaže u smanjenju histaminom izazvanih simptoma intolerancije.

Preporučuje se početi sa upotrebom GRANA ulja Crnog kima 5-6 tjedana prije sezone peluda.

Ulje crnog kima za kosu

Ulje crnog kima sastoji se od preko stotinu komponenata, uključujući i neke koji su potrebni za zdravu i sjajnu kosu.

Biotin ne samo da sprječava nastanak ispucalih vrhova, već i podupire stvaranje keratina. U kombinaciji s folnom kiselinom (vitamin B9) potiče se prirodni rast kose. Beta-karoten, koji tijelo sintetizira u vitamin A, potreban je između ostalog za obnovu stanica. Ulje crnog sjemena također sadrži selen te tako doprinosi i uravnoteženoj prehrani. Nedostatak biotina i selena često igra ulogu u razvoju nenasljednog gubitka kose. Redovitim unosom ulja crnog kima osiguravate zdravu i jaku kosu.

Osim unutarnje, korisna je i vanjska uporaba. Da biste to učinili, umasirajte nekoliko kapi ulja u vlasište nakon tuširanja kako biste ojačali folikule kose.

Foto: Promo

Ulje crnog kima u njezi kože

I kod kroničnih kožnih bolesti i u njezi kože preporučuje se unutarnja i vanjska primjena ulja crnog kima. Dokazano je da aplikacija ulja crnog kima riješava simptome kronične kožne bolesti psorijaze. Očigledno, učinak regulacije imuniteta ima jednako važnu ulogu kao i masne kiseline te eterična ulja koja pridonose smanjenju iritacije kože. Isto vrijedi i za neurodermitis – ulje crnog kima blagotvorno djeluje na crvene otoke/osipe na licu. Osim toga, ovo ulje djeluje umirujuće na akne i može poboljšati cjelokupni ten.

Način djelovanja proizlazi iz samog sastava

Osim nezasićene gama-linolenske kiseline (omega-6 masne kiseline), ulje crnog kima sadrži komponente eteričnih ulja – iz skupine kinonskih derivata; timokinon, ditimokinon, timohidrokinon, nigelon. Nigelon je taj koji djeluje kao ekspektorans – razrijeđuje bronhijalnu sluz. Ulje crnog kima sadrži i esencijalne masne kiseline koje su potrebne za pokretanje rasta i regeneraciju tjelesnih stanica te za osiguranje stabilnosti staničnih membrana.

Također, ovo ulje sadrži osam aminokiselina: arginin, asparagin, glicin, fenilalanin, serin, tirozin i valin kao i vitamine B skupine, vitamin A, biotin, cink i selen.

Kvaliteteno ulje crnog kima svakako treba biti hladno prešano. Na to ukazuje i oznaka na boci "nativno" ili "hladno prešano". Nefiltrirano ulje crnog kima je, sukladno zakonskim zahtjevima, bez aditiva kao što su bojila, stabilizatori, konzervansi, laktoze, bez glutena i vegansko.

Za jačanje imunološkog sustava dovoljna je dnevna konzumacija jedne žličice GRANA ulja crnog kima, najbolje prije jela.

Za liječenje autoimunih i drugih bolesti preporuča se povećana doza od tri žličice dnevno, raspoređenih tijekom dana, prije jela. Ulje se može koristiti za oplemenjivanje umaka, juha, peciva, salata ili se može uživati samostalno.

Foto: Promo

Nuspojave ulja crnog kima

Budući da je ulje crnog kima prirodni lijek, nuspojave su izuzetno rijetke. Ali posebno na početku primjene ulja ponekad može doći do pojačanog podrigivanja i lagane mučnine. Najbolje je ne uzimati ulje na prazan želudac. Trudnice bi trebale razgovarati o uzimanju crnog kima sa svojim liječnikom ili ako su u nedoumici, u potpunosti ga izbjegavati. Eterična ulja koja sadrži mogu potaknuti prijevremeni porod.

Cijelu paletu hladno prešanih ulja koja blagotvorno djeluju na vaše zdravlje možete pronaći na poveznici www.grana.hr/kategorija-proizvoda/ulja/ .

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije